Bitcoin kopen met iDeal

Bitcoin Bitcoin, de open source electronische munteenheid, bestaat inmiddels enkel jaren maar is de laatste tijd veel in het nieuws vanwege een enorme waardetoename die de virtuele munt recentelijk heeft verkregen. Gelijktijdig met deze waardestijging wordt de munt ook meer en meer gemeengoed. Zo kan je tegenwoordig heel eenvoudig Bitcoin kopen met iDeal.

Uw eerste Bitcoin kopen met iDeal

Om aan uw eerste Bitcoin te komen hoeft u geen ingewikkelde toeren meer uit te halen. Op bitonic.nl kunt u tegen de actuele prijs direct Bitcoin kopen met iDeal. Wij namen de proef op de som en waren blij verrast. De bestelling was eenvoudiger dan bij de gemiddelde webshop en de Bitcoins werden direct geleverd.

Bitcoin kopen met iDeal, stap voor stap

Hier volgt een stap-voor-stap uitleg hoe u Bitcoins kunt kopen met iDeal:

 1. Als eerste heeft u een wallet nodig. Dit is een digitale portemonnee waar u uw Bitcoins heen kunt laten sturen. MultiBit is hiervoor zeer geschikt. Deze wallet kunt u kosteloos downloaden op multibit.org.
 2. Nadat u MultiBit heeft geïnstalleerd opent u het programma en klikt u op het tabblad “request”. Hier ziet u een hele lange reeks cijfers en letters. Dit is uw adres waarop u Bitcoins kunt ontvangen. Kopieer dit adres door op de knop ernaast te klikken. Bij label kunt u eventueel een naam invullen van de afzender, zodat u makkelijker kunt onthouden van wie de Bitcoins afkomstig zijn.

  Bitcoin kopen met iDeal

  Het tabblad “Request”, uw Bitcoin adres en de kopieerknop in uw MultiBit wallet.

 3. Ga naar bitonic.nl. Hier vult u het aantal Bitcoins in dat u wilt kopen met iDeal. U ziet direct wat de actuele prijs is. Een hele Bitcoin is vrij duur, maar u kunt ook beginnen met 0.1 of 0.2 Bitcoin.
 4. Nadat u uw keuze heeft gemaakt wordt u gevraagd uw Bitcoin adres in te vullen. Dit is de lange tekenreeks die u bij stap 2 heeft gekopieerd. Als u dat nog niet heeft gedaan, kopieer hem dan alsnog en plak hem in het bestelformulier.
 5. Ga verder met het bestelproces. Het kan zijn dat u om een verificatie code wordt gevraagd die u per sms krijgt toegestuurd.
 6. Nadat u de betaling met iDeal heeft afgerond gaat u weer naar MultiBit, klik op het tabblad “Transactions” en wacht tot uw transactie verschijnt. Meestal gaat het snel, maar raak niet in paniek als het een paar minuten duurt.
 7. MultiBit iDeal transactie

  Overzicht van transacties en hun status.

  Nadat uw transactie zichtbaar is in uw wallet moet deze nog worden geverifieerd. Dit gaat automatisch maar neemt wat tijd in beslag. Aan het icoontje voor uw transactie kunt u zien hoe ver dit proces is gevorderd.

 8. Gefeliciteerd! U heeft uw eerste Bitcoins gekocht.

Bitcoin mining

Bitcoins worden gegenereerd door een computer een bepaalde berekening te laten uitvoeren, het zogenaamde Bitcoin mining. Vergelijk het met goud zoeken, maar dan electronisch. Doordat de berekening heel ingewikkeld is kost het veel rekencapaciteit om een Bitcoin te genereren. Naarmate er meer Bitcoins gedolven worden, wordt de berekening ook steeds ingewikkelder en wordt het dus moeilijker om een Bitcoin te maken. Inmiddels is Bitcoin mining al zo moeilijk dat het niet loont om op uw huis tuin en keuken computer zelf Bitcoins te delven. De kosten van uw stroom en tijd wegen niet op tegen de hoeveelheid Bitcoins die u zo zult vinden.

Als u toch zelf Bitcoins wilt minen bent u aangewezen op speciaal ontworpen hardware die uitermate geschikt is om het soort berekeningen uit te voeren dat nodig is voor het genereren van Bitcoins. Deze apparatuur is vrij prijzig (hoewel waarschijnlijk snel terug verdiend als u er als eerste een heeft) en vrijwel altijd uitverkocht nog voordat ze op de markt komen. Mocht u interesse hebben dan kunt u een poging wagen om een bestelling te plaatsen bij het Amerikaanse butterflylabs.com of het Zweedse kncminer.com. Ook op Marktplaats.nl worden Bitcoin miners aangeboden. Echter zijn de prijzen meestal te hoog en zult u uw aanschaf prijs niet meer terug verdienen.

Er zijn inmiddels al vele Bitcoin alternatieven, waarbij het generatieproces zo is aangepast dat dit nog wel met consumenten PC’s te doen is. Bijvoorbeeld: Litecoin. Deze munten zijn ook nog minder waard dan de Bitcoin maar stijgen inmiddels ook in waarde.

Bitcoin mining in de cloud

Het was natuurlijk een logische stap, Bitcoin mining in de cloud. Net als zoveel andere computertaken is het nu ook mogelijk om het genereren van Bitcoins in de cloud uit te voeren. Het voordeel voor de gebruiker is dat er geen hoge instapkosten zijn om hardware aan te schaffen. U koopt een aantal GigaHashes (rekencapaciteit) per seconde ergens in een datacenter. Hiermee kunt u Bitcoins genereren en deze weer herinvesteren in meer rekencapaciteit. Uiteraard gaan er wat overhead kosten van uw winst af omdat u het datacenter moet betalen voor stroom, hardware en onderhoud. U winst is dus wat minder hoog dan wanneer u thuis Bitcoins zou genereren, maar dat laatste is inmiddels schier onmogelijk, tenzij u vele duizenden Euro’s te besteden heeft aan hardware.

Bitcoin cloud mining kan bij cex.io.

Betalen met Bitcoin

Bitcoins lenen zich met name voor online betalingen. En met de toenemende belangstelling voor dit elektronische betaalmiddel groeit ook het aantal plaatsen waar u met Bitcoins kunt betalen. Bitcoin kan in sommige gevallen een vervanging zijn voor online betalingen met een creditcard, hoewel het systeem nog niet volledig volwassen is en er voor de gemiddelde gebruikers vooralsnog wel nadelen aan kleven. (Al was het maar dat het nog wel even zal duren voordat u uw vakantie in Bitcoins kan betalen, als dit al ooit gaat gebeuren). Een leuke nieuwe plaats waar u kunt betalen met uw Bitcoins is thuisbezorgd.nl!

Bitcoin exchange

Aangezien het zelf genereren van Bitcoins vrij moeilijk is geworden kunt u het beste Bitcoins kopen bij een handelaar zoals Bitonic.nl of via een Bitcoin exchange als u de Bitcoin wilt uitproberen. Bitcoin exchanges komen en gaan, er is dus enig risico verbonden aan het omzetten van uw geld in Bitcoins. Vaak bieden dergelijke wisselkantoren ook de mogelijkheid aan om uw Bitcoins in hun digitale kluis (Bitcoin wallet) op te slaan. Als u dit doet dan is het de vraag of u iets van uw geld terug ziet als een wisselkantoor wordt gehackt of gesloten.

Het Britse bitstamp.net is een serieuze partij om mee in zee te gaan. Een account dient geverifieerd te worden alvorens u geld erin kunt stoppen of eruit halen, maar dit lijkt goed georganiseerd. Eenmaal geverifieerd kunt u vanaf uw bankrekening geld storten.

U kunt uw Bitcoins ook zelf bewaren op uw computer, maar ook hiervoor geldt, als u ze kwijtraakt dan bent u uw geld kwijt. Een bitcoin op uw computer is simpelweg een bestandje. Bestanden hebben de nare eigenschap dat ze per ongeluk gewist kunnen worden of beschadigd kunnen raken. Het is dus belangrijk dat u ze veilig – het liefst in een versleuteld bestand – opslaat en hier ook een backup van heeft.

Leuk, maar nog niet praktisch genoeg als vervanging voor een creditcard

Bitcoin heeft potentie om uit te groeien tot een volwaardig online betaalmiddel, maar daarvoor zal het systeem eerst nog wat kinderziektes moeten overwinnen. Op dit moment is de waarde van de Bitcoin nog te onstabiel om echt bruikbaar te zijn voor de gewone consument die geen zin heeft om zich te verdiepen in wisselkoersen van Zimbabwaanse proporties. Daarnaast is het aantal plaatsen waar met Bitcoins kan worden betaald simpelweg nog te laag. Voorlopig is de Bitcoin dus geen volwaardig alternatief voor een creditcard.