Bitcoin kopen met iDEAL stap voor stap uitgelegd (en kies één van deze 3 opties voor de beste prijs)

BitcoinBitcoin kopen met iDEAL is de handigste en snelste manier om aan Bitcoins te komen.

Bitcoin, de open source electronische munteenheid, bestaat inmiddels enkele jaren. De virtuele munt is regelmatig in het nieuws en meer en meer mensen willen zelf wel eens een (stukje) Bitcoin kopen.

Gelukkig is dat inmiddels heel makkelijk.

In dit artikel gaan we kijken hoe eenvoudig Bitcoin kopen met iDEAL is.

Uw eerste Bitcoin kopen met iDEAL

Om aan uw eerste Bitcoin te komen hoeft u geen ingewikkelde toeren meer uit te halen. Op bit4coin.net, bitonic.nl en op bitrush.nl kunt direct Bitcoin kopen met iDEAL.

Aangezien de prijs van de BTC steeds fluctueert, loont het om even de prijzen op deze sites te vergelijken voordat u tot aanschaf over gaat. Zo krijgt u de meeste Bitcoin voor uw Euro.

Wij namen de proef op de som en waren blij verrast. De bestelling was eenvoudiger dan bij de gemiddelde webshop en de Bitcoins werden direct geleverd.

Bitcoin kopen met iDEAL, stap voor stap

Hier volgt een stap-voor-stap uitleg hoe u Bitcoins kunt kopen met iDEAL:

  1. Als eerste heeft u een wallet nodig. Dit is een digitale portemonnee waar u uw Bitcoins na aankoop heen kunt laten sturen. MultiBit was lange tijd een populaire wallet, maar MultiBit is er onlangs mee gestopt. Een goeie moderne wallet, waarin u ook andere cryptocurrencies dan Bitcoin kunt opslaan, is Exodus. Deze kunt u downloaden op https://www.exodus.io/.
  2. Nadat u Exodus heeft geïnstalleerd opent u het programma en klikt u “wallet” (1) – Bitcoin (2) en de knop “receive” (3)Bitcoin kopen met iDEAL en de Exodus wallet.
  3. Nu wordt er een popup venster geopend. Hier ziet u een hele lange reeks cijfers en letters. Dit is uw adres (1) waarop u Bitcoins kunt ontvangen. Kopieer dit adres door op de knop eronder (2) te klikken. Bitcoin ideal
  4. Ga naar bit4coin.net, bitrush.nl of bitonic.nl. Hier vult u het aantal Bitcoins in dat u wilt kopen met iDEAL. U ziet direct wat de actuele prijs is. Een hele Bitcoin is vrij duur, maar u kunt ook beginnen met 0.1 of 0.2 Bitcoin.
  5. Nadat u uw keuze heeft gemaakt wordt u gevraagd uw Bitcoin adres in te vullen. Dit is de lange tekenreeks die u bij stap 2 heeft gekopieerd. Als u dat nog niet heeft gedaan, kopieer hem dan alsnog en plak hem in het bestelformulier.
  6. Ga verder met het bestelproces. Het kan zijn dat u om een verificatie code wordt gevraagd die u per sms krijgt toegestuurd.
  7. Nadat u de betaling met iDEAL heeft afgerond gaat u weer naar de Exodus wallet, u kunt het popup venster wegklikken. Wacht tot uw transactie verschijnt. Meestal gaat het snel, maar raak niet in paniek als het een paar minuten duurt.
  8. Gefeliciteerd! U heeft uw eerste Bitcoins gekocht.

Bitcoin met PayPal kopen

Bitcoin kopen met PayPal is minder makkelijk dan Bitcoin kopen met iDEAL. De reden hiervoor is waarschijnlijk de kopersbescherming van PayPal, die het mogelijk maakt om een betaling vrij makkelijk ongedaan te maken. Hierdoor is het risico voor verkopers van Bitcoin te groot als ze PayPal als betaalmogelijkheid zouden accepteren.

Wilt u toch per se Bitcoin met PayPal betalen, dan bent u aangewezen op marktplaatsen waar vraag en aanbod met elkaar in contact worden gebracht. Dit kan bijvoorbeeld op https://localbitcoins.com/

Let er op dat met PayPal Bitcoin kopen een groter risico met zich meebrengt dan wanneer u met iDEAL bij een betrouwbare site zoals bit4coin.net koopt.

Als u op een marktplaats met PayPal Bitcoin koopt dan heeft u te maken met een verkopende partij die u niet kent. En net als op elke online marktplaats moet u rekening houden met de mogelijkheid dat er oplichters actief zijn.

Wij raden de combinatie Bitcoin PayPal daarom (voorlopig af) en adviseren om voor Bitcoin met iDEAL te gaan.

Bitcoin mining

Bitcoins worden gegenereerd door een computer een bepaalde berekening te laten uitvoeren, het zogenaamde Bitcoin mining. Vergelijk het met goud zoeken, maar dan elektronisch.

Doordat de berekening heel ingewikkeld is kost het veel rekencapaciteit om een Bitcoin te genereren. Naarmate er meer Bitcoins gedolven worden, wordt de berekening ook steeds ingewikkelder en wordt het dus moeilijker om een Bitcoin te maken.

Inmiddels is Bitcoin mining al zo moeilijk dat het niet loont om op uw huis tuin en keuken computer zelf Bitcoins te delven. De kosten van uw stroom en tijd wegen niet op tegen de hoeveelheid Bitcoins die u zo zult vinden.

Als u toch zelf Bitcoins wilt minen bent u aangewezen op speciaal ontworpen hardware die uitermate geschikt is om het soort berekeningen uit te voeren dat nodig is voor het genereren van Bitcoins. Deze apparatuur is vrij prijzig (hoewel waarschijnlijk snel terug verdiend als u er als eerste een heeft) en vrijwel altijd uitverkocht nog voordat ze op de markt komen. Mocht u interesse hebben dan kunt u een poging wagen om een bestelling te plaatsen voor een gespecialiseerde hardware miner.

Ook op Marktplaats.nl worden Bitcoin miners aangeboden. Echter zijn de prijzen meestal te hoog en zult u uw aanschaf prijs niet meer terug verdienen.

Betalen met Bitcoin

Bitcoins lenen zich met name voor online betalingen. En met de toenemende belangstelling voor dit elektronische betaalmiddel groeit ook het aantal plaatsen waar u met Bitcoins kunt betalen.

Bitcoin kan in sommige gevallen een vervanging zijn voor online betalingen met een creditcard, hoewel het systeem nog niet volledig volwassen is en er voor de gemiddelde gebruikers vooralsnog wel nadelen aan kleven. (Al was het maar dat het nog wel even zal duren voordat u uw vakantie in Bitcoins kan betalen, als dit al ooit gaat gebeuren).

Een leuke nieuwe plaats waar u kunt betalen met uw Bitcoins is thuisbezorgd.nl!

Bitcoin exchange

Aangezien het zelf genereren van Bitcoins vrij moeilijk is geworden kunt u het beste Bitcoins kopen bij een handelaar zoals bit4coin.net of via een Bitcoin exchange als u de Bitcoin wilt uitproberen.

Bitcoin exchanges komen en gaan, er is dus enig risico verbonden aan het omzetten van uw geld in Bitcoins. Vaak bieden dergelijke wisselkantoren ook de mogelijkheid aan om uw Bitcoins in hun digitale kluis (Bitcoin wallet) op te slaan. Als u dit doet dan is het de vraag of u iets van uw geld terug ziet als een wisselkantoor wordt gehackt of gesloten.

U kunt uw Bitcoins ook zelf bewaren op uw computer, maar ook hiervoor geldt, als u ze kwijtraakt dan bent u uw geld kwijt. Een bitcoin op uw computer is simpelweg een bestandje waarin de sleutel van uw Bitcoin kluis staat. Bestanden hebben de nare eigenschap dat ze per ongeluk gewist kunnen worden of beschadigd kunnen raken. Het is dus belangrijk dat u ze veilig – het liefst in een versleuteld bestand – opslaat en hier ook een backup van heeft.

Redenen om Bitcoin te gebruiken

Er zijn verschillende redenen waarom mensen Bitcoin willen gebruiken.

Vrijheid

Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen kiezen voor de Bitcoin, is vanwege de vrijheid die de online munt verschaft. Heb je bij het betalen van reguliere valuta nog een tussenpartij nodig – de bank, bij de online munt is dit niet meer aan de orde. Dankzij een peer-to-peer-netwerk maak je het geld direct over naar een ander.

Bitcoin peer-to-peer.
Bitcoin betalingen verlopen via een Peer-to-Peer netwerk.

Snelheid

Dit peer-to-peer netwerk leidt tot een snel en frictievrij transactieverkeer. Overmaken van bank tot bank gaat gepaard met vele stappen en handelingen, maar een Bitcoin maak je in enkele seconden over van de ene naar de andere persoon. Vooral voor internationaal betalingsverkeer is dit een groot voordeel. Een Bitcoin adres is voldoende. En dit kan iedereen simpel zelf aanmaken en verspreiden.

Vast aantal munten

Aangezien er een vast aantal Bitcoins (21 miljoen) in omloop zal komen, is er geen sprake van inflatie zoals bij traditioneel geld. De prijs van de Bitcoin is afhankelijk van vraag en aanbod, maar er is geen centrale instantie zoals een nationale bank die kan besluiten om extra geld in omloop te brengen en zodoende de prijs te beïnvloeden. De inflatie waaraan Bitcoin onderhevig kan zijn is dus marktgestuurd, zonder politieke inmenging.

Anoniem betalen

Met Bitcoins kan tot op zekere hoogte anoniem worden betaald. Veel mensen maken zich steeds meer zorgen over hoe het is gesteld met onze online privacy. De Bitcoin biedt de mogelijkheid om van de ene naar de andere account valuta over te schrijven zonder dat u zich hierbij hoeft te identificeren.

Wel is het zo dat alle transacties openbaar zijn en kunnen worden teruggevonden in de blockchain – een soort database waarin alle transacties worden bijgehouden. Als u uw Bitcoins dus heeft gekocht via een bankoverschrijving kan de vervolg transactie die u met deze Bitcoins maakt dus wel (door overheidsinstanties) aan u worden gelinkt.

Om volledig anoniem te kunnen betalen met Bitcoin dient u een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen, maar voor de meeste mensen is de standaard ingebouwde privacy voldoende.

Lage transactiekosten

Internationale betalingen buiten de IBAN-zone kunnen behoorlijk prijzig zijn. Bitcoin overmaken is dan meestal goedkoper.

Leuk, maar nog niet praktisch genoeg als vervanging voor een creditcard

Bitcoin heeft potentie om uit te groeien tot een volwaardig online betaalmiddel, maar daarvoor zal het systeem eerst nog wat kinderziektes moeten overwinnen.

Op dit moment is de waarde van de Bitcoin nog te onstabiel om echt bruikbaar te zijn voor de gewone consument die geen zin heeft om zich te verdiepen in wisselkoersen van Zimbabwaanse proporties.

Daarnaast is het aantal plaatsen waar met Bitcoins kan worden betaald simpelweg nog te laag. Voorlopig is de Bitcoin dus geen volwaardig alternatief voor een creditcard.