Contactloos betalen

Contactloos betalen

Contactloos betalen is de nieuwe manier van pinnen waarbij betaald kan worden zonder de pinpas door de kaartlezer te halen.

Contactloos betalen werkt alleen met nieuwe bankpassen en pinautomaten, maar de uitrol hiervan verloopt snel.

Kijk op uw bankpas om te zien of u al gebruik kunt maken van contactloos betalen. Indien uw pas geschikt is staat er een soort wifi tekentje op:

Contactloos betalen logo

Hoe werkt contactloos betalen

Bij contactloos betalen wordt verschil gemaakt tussen bedragen van minder dan € 25 en meer dan € 25. Bij contactloos pinnen van minder dan € 25 hoeft u geen pincode in te toetsen.

 • Het bedrag van uw aankoop wordt getoond
 • Hou uw pinpas tegen de automaat
 • Als de lichtjes op de automaat gaan branden en u de pieptoon hoort heeft u betaald.

Bij betaling boven de € 25 moet u de pas in de automaat steken uw pincode intoetsen.

Er kunnen meerdere bedragen onder de €25 worden gepind zonder dat u de pincode hoeft in te toetsen. Gaat de som van deze bedragen over de €50 heen, dan zal de automaat vragen om uw pincode.

Contactloos betalen

U kunt meerdere bedragen onder de €25 contactloos betalen totdat de som van deze bedragen de €50 overschrijdt.

Bekijk het instructiefilmpje van ABN Amro (het systeem werkt hetzelfde voor pinpassen van andere banken):

Limieten contactloos betalen

De standaard limieten voor contactloos betalen zijn €25 per transactie, tot een maximum van €50 over meerdere transacties verspreid.

Bij sommige banken kunt u zelf een lagere limiet instellen. Bij de Rabobank heeft u een limiet van €250 per dag.

Is contactloos betalen veilig?

Hoe veilig contactloos betalen daadwerkelijk is zal de toekomst uitwijzen, maar voorlopig ziet het er goed uit.

Bij verlies van de bankpas kan een eventuele oneerlijke vinder de pas maximaal twee keer gebruiken om € 25 te betalen. Dit bedrag wordt zonder eigen risico vergoedt door uw bank als u na verlies van uw bankpas hiervan melding maakt bij uw bank.

Verder is digitaal zakenrollen technisch mogelijk, maar zal dit in de praktijk waarschijnlijk niet snel gebeuren. Om met een mobiele kaartlezer geld van uw bankpas te halen moet de digitale zakkenroller heel dicht bij u staan. Dit zou kunnen in drukke omgevingen. Echter moet het geld dat contactloos van uw pinpas gehaald wordt naar een bankrekening gestuurd worden en dit is makkelijk traceerbaar. Het risico voor de fraudeur is dus groot en de opbrengst klein en bewerkelijk. Ook bij digitaal zakkenrollen beloven de banken de schade te vergoeden.

Daarnaast zou het kunnen dat u per ongeluk contactloos betaalt als u bijvoorbeeld met u pas in uw hand (of dunne portemonnee) op de toonbank leunt waar ook een pinautomaat staat met hierop een bedrag dat gereed staat voor betalen. Dit zal vast een keer gebeuren, net zoals er wel eens een portemonnee in de gracht valt. Een simpele remedie hiervoor is opletten wat u aan het doen bent.

Waar contactloos betalen

Er zijn steeds meer plekken waar contactloos betalen mogelijk is. Zo zijn de meeste pinautomaten op de NS-stations inmiddels vervangen en kunt u onder andere uw patatje bij de Smullers, uw kopje koffie bij Julia’s of uw leesvoer bij de AKO contactloos pinnen.

Pinautomaten die net vervangen zijn worden meestal voorzien van een opvallend kaartje of sticker zodat u weet dat u kunt omschakelen naar contactloos pinnen als u dit wilt.

Contactloos betalen uitzetten

Als u om wat voor reden dan ook geen gebruik wilt maken van contactloos betalen kan uw bank contactloos betalen uitzetten. Neem hiervoor contact op met uw bank. Hoe dit in zijn werk gaat verschilt per bank. Soms kan dit administratief, soms krijgt u hiervoor een nieuwe pas toegestuurd.

Bent u klant bij ING dan kunt u contactloos betalen desgewenst zelf uitschakelen via Mijn ING.

Contactloos betalen met smartphone

Naast contactloos betalen zijn er ook diverse systemen voor contactloos betalen met smartphones. Smartphones die beschikken over een NFC chip zoals de duurdere Android modellen en sinds kort ook iPhones kunnen gebruikt worden als digitale portemonnee. Op dit moment is er echter nog een versnipperd aanbod van verschillende systemen waardoor het voor de consument nog niet echt bruikbaar is.

Bekijk het volgende artikel voor meer informatie: Betalen met je mobiel.

Een reactie op “Contactloos betalen

 1. Sebastian

  Ook bij ASN Bank kun je zelf contactloos betalen uitzetten op hun internetbankieren pagina.
  Bij AVN-AMRO kan dit niet en ben je verplicht deze optie te aanvaarden.
  Hetzelfde geldt voor Visa en Mastercard waar je zonder opgaf of akkoord gewoon ongevraagd een nieuwe pas krijgt.
  Gemiddelde Nederlander heeft vaak meerdere passen en loopt zo geheel tegen zijn wil met veel geld in zijn portemonnee. Ja, het wordt allemaal vergoed net als bij het skimmen wat ook vergoed zou worden was al snel sprake van de omgekeerde bewijslast alvorens er geld vergoed werd.
  In de wereld van keuzes voor de consument is het onbegrijpelijk dat je dit verplicht dient te accepteren.

Reacties plaatsen niet mogelijk.