DB Card: Gestopt februari 2017 – Dit zijn de alternatieven

Let op: De DB Card richt zich per februari 2017 alleen nog op de zakelijke markt en is niet meer verkrijgbaar voor consumenten. Onderstaande informatie is enkel nog ter naslag.

Alternatieven:

DB CardDe DB Card is een prepaid creditcard met de functionaliteit van een volwaardige Mastercard creditcard. U kunt de DB Card dus gebruiken zoals een reguliere creditcard met het verschil dat de aanvraag simpeler is en dat u nooit méér geld kunt uitgeven dan u er zelf op zet.

 • Geen BKR toetsing nodig
 • Geen inkomensverklaring nodig
 • Opwaarderen via iDeal
 • Cashback regeling voor aankopen bij ruim 2500 geselecteerde winkels.
 • Op elk moment opzegbaar

U kunt met de DB Card online en offline betalingen verrichten en geld opnemen bij pinautomaten. De kaart is geschikt voor op reis (hotels boeken, auto huren) of om uw online aankopen mee te regelen. Let op: Omdat niet alle autoverhuurders prepaid creditcards accepteren is het verstandig om voor aanschaf van de kaart contact op te nemen met de verhuurder om te zien of de kaart voor uw reisdoel geschikt is.

Helaas wordt de DB Card op dit moment niet ondersteund als betaalmiddel voor Spotify of in de Google Play Store.

Beschikbaar voor iedereen van 18 jaar en ouder

De DB Card is beschikbaar voor iedereen van 18 jaar en ouder. Omdat het een prepaid creditcard betreft en u dus geen krediet krijgt op uw kaart maakt het niet uit of u veel, weinig of helemaal niets verdient.

Ook wordt er niet gekeken naar een eventuele BKR-registratie en krijgt u ook geen registratie door aanschaf van de kaart. Dit laatste kan een voordeel zijn als u bijvoorbeeld van plan bent om een huis te kopen. Bestaande BKR-registraties zoals bijvoorbeeld van een reguliere creditcard hebben een negatief effect op de hoogte van de hypotheek die u kunt krijgen.

DB Card en DB Card Plus

De DB Card prepaid creditcard is verkrijgbaar in twee varianten, de DB Card en de DB Card Plus. Het grootste verschil tussen de standaard kaart en de Plus kaart zijn de gebruikslimieten:

 • Op de DB Card kunt u jaarlijks maximaal € 2500,- storten en u kunt dagelijk maximaal € 150,- pinnen bij een geldautomaat (tot een maximum van € 1000,- per jaar).
 • De DB Card Plus kunt u maximaal opwaarderen tot € 15.000,- en u kunt dagelijks maximaal € 250,- pinnen.

Als u de kaart voornamelijk gebruikt voor kleine aankopen op internet dan voldoet de DB Card, voor grotere uitgaven zoals vakanties is de DB Card Plus handiger omdat u anders al snel tegen uw limiet aanloopt.

Elke DB Card krijgt een eigen IBAN nummer toegewezen, indien u een DB Card Plus heeft kunt u direct geld (laten) storten op dit IBAN nummer om uw kaart op te waarderen. Zo kunt u bijvoorbeeld periodiek een bedrag overboeken van uw bankrekening naar uw kaart, of zelfs direct uw inkomen naar het IBAN van uw kaart laten storten.

Upgraden naar een DB Card Plus kan binnen twee werkdagen vanuit uw DB Card account. Voor uw aanvraag moet u een kopie van een identiteitsbewijs en bewijs van woonadres uploaden in uw account. De aanvraag kost eenmalig € 5,-.

DB Card opwaarderen

Omdat de DB Card een prepaid creditcard is dient u de kaart op te waarderen voordat u ermee kunt betalen. Opwaarderen kan via de volgende betaalmethoden:

 • iDEAL
 • Bankoverschrijving
 • Contant storten bij Western Union of Ria Money Transfer op eigen IBAN nummer (alleen mogelijk bij DB Card Plus)
 • Contant storten bij GWK Travelex op algemene DB Card rekening onder vermelding van uw DB Card nummer
 • Via een andere creditcard

Kosten DB Card

Aan het gebruik van de DB Card zijn kosten verbonden. Raadpleeg voor de meest actuele kosten altijd de site van DB Card zelf. De belangrijkste kosten op een rij:

Kosten
Jaarlijkse kosten:€ 9,50
Opwaarderen saldo:v.a. 1.5% / minimaal € 2,-
Betalingen:gratis
Contant geld opnemen bij een pinautomaat:€ 2,50 (binnen EU) / 2% (buiten EU)

Daarnaast is het goed om te weten dat er na drie maanden inactiviteit maandelijks € 5,- in rekening wordt gebracht. Als u uw kaart regelmatig gebruikt is dit geen probleem, maar als u uw kaart bijvoorbeeld alleen aanschaft voor op vakantie dan is het goed om deze kosten mee te nemen in uw kostenplaatje.

Goed om te weten over de DB Card

Nederlandstalige helpdesk, Engelse geschillencommissie

De DB Card wordt uitgegeven door een Engels bedrijf: Prepaid Financial Services Limited te Londen. Nederlandse klanten kunnen in eerste instantie terecht bij DB Cardservice BV, u heeft dus de beschikking over een Nederlandstalige helpdesk. Mocht er echter een geschil ontstaan waar u niet samen met de helpdesk uit komt dan moet u het geschil voorleggen aan een Britse semi-overheidsinstantie, de Financial Ombudsman. Als u de Engelse taal niet machtig bent dan kan dit lastig zijn en is het dus verstandig om dit mee te nemen in uw overweging al dan niet over te gaan tot aanschaf van een DB Card. Normaal gesproken zal het zo ver niet komen, maar de volledigheid gebiedt het ons hier wel melding van te maken.

De klantenservice is bereikbaar via telefoon, mail, live chat op de website en via WhatsApp.

Cashback op aankopen via de DB Card

Als u aankopen doet met uw DB Card bij geselecteerde winkels (ruim 2500) zoals Zalando, Hema, Vliegtickets.nl en meer kunt u aanspraak maken op cashback kortingen. Op de site van DB Card wordt uitgelegd hoe klanten hier gebruik van kunnen maken.

Maandelijks opzegbaar

Na aanschaf is de DB Card maximaal drie jaar geldig. Als blijkt dat u de kaart niet meer gebruikt kunt u elke maand opzeggen. De kaart wordt ook niet automatisch verlengd.

DB Card ervaringen

We hebben een aantal DB Card ervaringen op het Internet voor u verzameld.

[…] Makkelijk in gebruik, goede service, en is betrouwbaar, geld er eerst op zetten voorkomt nare schulden achteraf, een prima oplossing voor lage inkomens. – Katiana, op zeelandnet.nl

Ik heb de DBcard eigenlijk speciaal aangeschaft voor de vakantiereis. Blijk je dus de tolwegen, die ik tussen Nederland en Kroatië tegen zal komen, er níét mee te kunnen betalen. Diesel kopen gaat ook niet omdat de kaart niet geaccepteerd word bij de zogenaamde nachtautomaten en zelfs bij de meeste gewone benzinestations zal ik de melding “Not accepted” krijgen, volgens uw klantenservice. […]. – Marc Voete, op creditcardreviews.nl

Ik maak geld over naar mn oma met een DB card, dat is een prepaid creditcard. […] echt heel handig en goedkoper dan bankoverschrijvingen of gewone creditcards. – ShayBrown, op culturu.com

Er zijn zowel positieve als negatieve ervaringen met de DB Card op internet te vinden, waarbij de negatieve ervaringen veelal gaan over vermeende onverwachte kosten. De kosten staan echter wel duidelijk vermeld op de website en deze komen ook overeen met de in de Algemene Voorwaarden genoemde kosten. Maak dus voordat u tot aanschaf overgaat van de DB Card of een andere (prepaid) creditcard voor uzelf een duidelijk kosten overzicht dat past bij uw gebruik. En neem als u vragen heeft eerst contact op met de klantenservice alvorens over te gaan tot aanschaf. Zo krijgt u ook meteen een beeld van de bereikbaarheid en hulpvaardigheid.

Let op: De DB Card richt zich per februari 2017 alleen nog op de zakelijke markt en is niet meer verkrijgbaar voor consumenten.