Debit card: Wat is een debit card? (En wat is het verschil met een pinpas en een creditcard?)

Wat is een debit card? Die vraag wordt vaak gesteld en leidt in Nederland al gauw tot verwarrende antwoorden.

In dit artikel gaan we kijken wat een debit card is, wat de verschillen met andere kaarten zijn en wat de beste keuze is als u op zoek bent naar een debit card.

Wat is een debit card?

Het korte antwoord is:

Een debit card is een betaalkaart waarmee je een betaling verricht, waarbij er geld wordt afgeboekt van een tegoed waarover je reeds beschikt, zoals een bankrekening.

De definitie hierboven is ook van toepassing op een pinpas. En ja, een pinpas is dus eigenlijk ook een debit card, maar dit is niet wat er met een debit card wordt bedoeld als hiernaar gevraagd wordt bij betalingen op Internet.

Als een buitenlandse webshop vraagt om een debit card dan bedoelen ze wat wij een prepaid creditcard noemen. Dit is een betaalkaart die gebruik maakt van het prepaid Visa of prepaid Mastercard netwerk, maar die werkt als een soort pinpas.

De debit card van ICS Cards is een van de beste van Nederland, compleet met aankoopverzekering en aanvullende reisverzekering. Lees meer >

Wat is het verschil tussen een debit card en een pinpas?

Het verschil tussen een debit card en een pinpas kenmerkt zich door de volgende punten:

 • Een pinpas maakt gebruik van het Maestro en Cirrus netwerk waarmee transacties tussen banken worden uitgevoerd. Een debit card maakt gebruik van het VISA of MasterCard netwerk net zoals een VISA of MasterCard Creditcard. Hierdoor kunt u met een debit card (vrijwel) overal betalen waar u ook met een creditcard kunt betalen.
 • Een pinpas is gekoppeld aan uw bankrekening, betaling met de pinpas worden van de bankrekening afgeschreven. Een debit card staat los van uw bankrekening, u moet eerst geld op de debit card zetten voordat u ermee kunt betalen.
Online shoppen met een debit card
Met een debit card kan je online betalen op plaatsen waar iDEAL niet wordt geaccepteerd maar creditcards wel. Handig!

Wat is het verschil tussen een debit card en een creditcard?

Het verschil tussen een debit card en een creditcard kenmerkt zich als volgt:

 • Op (vrijwel) alle plekken waar u met een creditcard kunt betalen kunt u ook met een debit card betalen.
 • Bij een creditcard krijgt u krediet. Als u een betaling doet wordt deze eerst voorgeschoten door de creditcard maatschappij, waarna u aan het eind van de maand het openstaande bedrag geheel of gedeeltelijk terugbetaalt.
 • Bij een debit card krijgt u geen krediet. U kunt niet meer betalen dan het bedrag dat u vantevoren op de kaart heeft gezet.
 • Bij aanvraag van een creditcard wordt er naar uw inkomen gekeken. Voor een debit card is geen minimum inkomen vereist.

Wat is het verschil tussen een debit card en een prepaid creditcard?

In Nederland is er geen verschil tussen een debit card en een prepaid creditcard. Het zijn twee verschillende namen voor hetzelfde ding.

Verwarrend dat een debit card in het buiteland niet hetzelfde is als in Nederland, hoe is dit ontstaan?

In Nederland zijn we gewend om online en offline te betalen met onze pinpas, via het prima werkende iDEAL of een betaalautomaat. Buiten Nederland hadden pinpassen vaak geen landelijke dekking, hierdoor zijn er drie verschillende betaalkaart systemen ontstaan:

 • ATM-card, vergelijkbaar met onze pinpas
 • Debit card
 • Creditcard

De ATM-card, oftewel de pinpas, werkt via het netwerk van de uitgevende bank (denk hierbij aan namen als Maestro, Cirrus, Interswitch of PULSE). Per bank kon dit netwerk verschillen en niet alle netwerken waren op elkaar aangesloten.

Deze situatie gaf ruimte aan de opkomst van de debit card, die gebruik maakte van het veel grotere netwerk van de creditcard maatschappijen maar wel direct gekoppeld was aan de bankrekening van de eigenaar.

In Nederland was er geen noodzaak voor de debitcard omdat onze pinpas deze rol al vervulde. Het gevolg hiervan is wel dat een Nederlandse pinpas niet bruikbaar is in een buitenlandse webshop omdat de pinpas geen gebruik maakt van het Mastercard of Visa netwerk zoals een debit card. Pinnen in het buitenland kan binnen Europa wel in steeds meer winkels, omdat de Europese betaalsystemen gelijkgetrokken worden.

Inmiddels heeft de debit card in Nederland ook zijn rol gevonden, namelijk als prepaid creditcard. Het is een handige oplossing voor wie geen creditcard wil of kan krijgen, maar toch af en toe een creditcard nodig heeft.

Een debit card aanvragen, welke moet je kiezen?

debit card aanvragen

Een debit card aanvragen voor aankopen op Internet kan een goeie oplossing zijn voor wie geen creditcard wil of kan krijgen.

Er zijn verschillende aanbieders actief op de Nederlandse markt. Als u een debit card aanschaft kunt u deze vervolgens opladen via iDEAL, bankoverschrijving of door het kopen van een voucher in een winkel, afhankelijk van het merk waarvoor u kiest.

U kunt kiezen uit Mastercard debit of Visa debit, beide bieden vergelijkbare opties.

De verschillen uit tussen de kaarten bestaan vooral uit de kosten en de eventuele extra’s die ze bieden. Daarnaast kan het handig zijn om een kaart te kiezen met een Nederlandstalige helpdesk zodat u bij geschillen niet in het Engels hoeft te communiceren.

Gaat u de kaart vaak gebruiken, kies dan voor een kaart met lage kosten voor het opwaarderen. Gaat u vaak in andere valuta dan de Euro betalen, kies dan een kaart die hiervoor een gunstige koersopslag hanteert.

Via deze links kunt u de kosten en mogelijkheden vergelijken:

 

2 gedachten over “Debit card: Wat is een debit card? (En wat is het verschil met een pinpas en een creditcard?)”

  • Beste Anuschka,

   Dit verschilt per aanbieder. Je kan het beste even contact opnemen met de uitgever van je kaart. Als je wil zoeken we de contactgegevens voor je op, maar dan moet je even hier melden van welke kaart je gebruik maakt.

Reacties zijn gesloten.