Hoe werkt een creditcard? Deze 9 dingen moet u weten

In dit artikel gaan wij de vraag “Hoe werkt een creditcard?” uitgebreid beantwoorden.

Na het lezen van dit artikel weet u:

 • Hoe een creditcard werkt (met uitleg van begrippen zoals creditcardnummer, CVC/CVV code en vervaldatum),
 • Hoe u ermee kunt betalen,
 • Wat de voor- en nadelen zijn,
 • En hoe u er een kunt aanvragen.
Aan het eind van dit artikel leest u als bonus hoe u een creditcard kunt aanvragen als u geen BKR-toetsing wilt of als u een laag inkomen heeft.

In de volgende video kunt u een samenvatting van dit artikel bekijken, het artikel bevat meer details:

Inhoud van dit artikel:

Wat is een creditcard?

Om te begrijpen hoe een creditcard werkt moeten we eerst weten wat een creditcard (of kredietkaart) precies is.

Een creditcard is een betaalmiddel, zoals de betaalpas van uw bank. Met een creditcard kunt u geld lenen van uw bank of creditcardmaatschappij en wereldwijd online en offline betalen.

Aan het einde van de maand krijgt u een overzicht van de betalingen die u met uw kaart hebt gedaan. Het uitstaande bedrag kunt u dan in één keer of in delen aflossen.

Verschil tussen creditcard en bankpas

Het grote verschil tussen de betaalpas van uw bankrekening en een creditcard is dat u met de betaalpas van uw bank alleen kunt uitgeven wat u op uw rekening heeft staan. Bij een creditcard krijgt u krediet. Uw betalingen worden dus voorgeschoten ongeacht of u op dit moment het geld heeft of niet.

U krijgt dus eigenlijk een lening.

Dit kan handig zijn voor een plotselinge grote aankoop of als u even krap zit. Het nadeel is dat u zich bij onverstandig gebruik in de schulden kunt werken.

In één keer terugbetalen of aflossen

Als u het openstaande bedrag aan het einde van de maand in één keer terugbetaalt, dan blijft de lening rentevrij. Kiest u er voor om slechts een deel van de lening af te lossen, dan wordt er rente in rekening gebracht.

Of u nu alles of slechts een deel aflost, u betaalt maandelijks altijd een vaststaand minimumbedrag. U kunt dus niet niks terugbetalen. Hoeveel dit minimumbedrag precies is verschilt creditcard.

Hoe werkt een creditcard?

Nu we hierboven hebben gelezen wat een creditcard precies is en hoe deze verschilt van een bankpas wordt het tijd om naar het praktische deel te kijken: hoe werkt een creditcard nou eigenlijk.

Laten we eerst kijken hoe een creditcard eruit ziet:

Gegevens op de kaart

Net als op uw bankpas staan er verschillende gegevens op uw creditcard:

 • In plaats van het rekeningnummer op uw bankpas staat er op een creditcard een creditcardnummer. Dit kunt u zien als uw rekeningnummer bij de creditcardmaatschappij.
 • Naast het creditcardnummer staat er ook een vervaldatum op de kaart. Dit is de datum tot wanneer de creditcard geldig is.
 • Tot slot staat er achterop de kaart een driecijferige code. Dit is de zogenaamde CVC of CVV code. (Een veiligheidscode voor online betalen.)

Al deze gegevens heeft u nodig als u met de creditcard online wilt betalen. Hierover straks meer.

Voorbeeld van een creditcard met verklaring van de verschillende elementen

Hoe werkt een creditcard?
Schematische weergave van de voorkant van een creditcard. De verklaring van wat elk genummerd onderdeel van de kaart is leest u hieronder.
 1. Logo van creditcardmaatschappij of bank
 2. EMV-chip
 3. Contactloos betalen logo
 4. Creditcard nummer
 5. Logo van het creditcard netwerk
 6. Vervaldatum
 7. Naam van de creditcardhouder
Voorbeeld van de achterkant van een creditcard
Schematische weergave van de achterkant van een creditcard. De verschillende elementen worden hieronder beschreven.
 1. Magneetstrip
 2. Handtekening van de kaarthouder
 3. CVC/CVV beveiligingscode

Als u niet de juiste combinatie van gegevens heeft dan zal uw betaling worden geweigerd, want al deze gegevens bij elkaar vormen uw creditcard.

Hoe u hiermee kunt betalen leest u hieronder:

Hoe werkt online betalen met een creditcard?

U kunt met een creditcard zowel online als offline betalen. We gaan eerst kijken hoe online betalen met een creditcard werkt.

Als u online wilt betalen met uw creditcard dan moet u tijdens het afrekenen op een website de volgende gegevens invullen:

 • Het creditcardnummer
 • Uw naam, zoals op de creditcard vermeld
 • De vervaldatum
 • De CVC/CVV code

Deze gegevens vult u in op het betaalformulier van de website waar u een aankoop wilt doen.

Hieronder staat een voorbeeld van een betaalformulier zoals u dit te zien krijgt als u kiest voor betalen met een creditcard. De layout kan uiteraard een beetje verschillen per website, maar het principe is altijd hetzelfde:

Online betalen met een creditcard
Voorbeeld van een creditcard betaalformulier. De benodigde gegevens vind u terug op uw kaart.

Kaartnummer

Het kaartnummer staat op de voorkant van uw creditcard. Hoeveel cijfers een creditcard heeft, kan verschillen. Het zijn er minimaal 13 en maximaal 16.

Naam kaarthouder

Ook de naam van de kaarthouder staat op de voorkant van de kaart geprint. Vul de naam precies zo in als hij de op kredietkaart vermeld staat.

Vervaldatum

Op de voorkant staat ook de vervaldatum van uw kaart. Deze bestaat uit de vier cijfers van de maand en het jaar (bijvoorbeeld “09 – 18” of “03/19”) tot wanneer uw kaart geldig is.

CVC/CVV code

De CVC code of de CVV code is een extra beveiliging die op de achterzijde van uw kaart staat vermeld. De code bestaat uit 3 cijfers. Bij MasterCard wordt deze code CVC (Creditcard Verification Code) genoemd. Bij Visa CVV (Card Verification Value). Deze beveiligingscode bevindt zich meestal rechts van de handtekeningstrip, op de achterkant.

Nadat u alle gegevens heeft ingevuld drukt u op betalen en zal uw transactie worden verwerkt.

3D Secure

In sommige gevallen kunt u nog om een wachtwoord worden gevraagd nadat u op betalen heeft gedrukt. Dit is het zogenaamde 3D Secure wachtwoord.

Bij ontvangst van uw creditcard krijgt u instructies hoe u dit wachtwoord aan kunt maken. Het is wel belangrijk dat u dit wachtwoord onthoudt, want dit staat niet op uw creditcard.

Hoe werkt offline betalen met een creditcard?

Offline betalen met een creditcard, bijvoorbeeld in een winkel of een restaurant ging vroeger zo:

 • U gaf u kaart aan de verkoper of ober.
 • Hij of zij haalde de creditcard door de betaalautomaat.
 • U zette uw handtekening op het bonnetje en de betaling was rond.

In sommige gevallen werkt offline betalen met een creditcard nog steeds zo, maar meestal niet:

Om fraude tegen te gaan werken de meeste creditcards tegenwoordig met een pincode.

Hierdoor werkt betalen met een creditcard in de praktijk qua handelingen nu hetzelfde als betalen met uw bankpas:

 • U steekt uw creditcard in de betaalautomaat.
 • U toetst uw pincode in en drukt op ‘ok’.

De pincode van uw creditcard krijgt u bij ontvangst van uw kaart. Leer deze uit uw hoofd.

Bij online betalingen heeft u de pincode niet nodig, dus het komt vaak voor dat mensen er op vakantie achter komen dat ze de pincode van hun creditcard niet meer weten als er bijvoorbeeld bij het huren van een auto opeens wel naar wordt gevraagd.

Waarom een creditcard?

Wereldwijde acceptatie

Online met creditcard betalen verschilt dus niet heel veel van een betaalsysteem als iDEAL. Daarnaast werkt de creditcard eigenlijk net als een reguliere bankpas. Waarom zou u dan toch een creditcard aanschaffen?

Een van de voordelen van creditcards is dat ze bijna overal ter wereld geaccepteerd worden. Hotelovernachtingen, vliegtickets en huurauto’s kunt u niet overal met een Nederlandse bankpas betalen. Een creditcard is dus met name in het buitenland of online van toegevoegde waarde.

Borg

Naast betaalmiddel komt een creditcard in het buitenland vooral als borg goed van pas. Een hotel of autoverhuurder heeft aan uw creditcardgegevens genoeg. Mocht de creditcardhouder de borg ongelukkigerwijs niet terug krijgen, dan wordt deze via de creditcard afgeschreven. Als dat niet nodig is, bespaart het u een voorschot in cash. Door het gebruiksgemak van deze constructie kunt u uw borg bij veel bedrijven alleen nog maar met een creditcard terecht.

Verzekering

Een groot voordeel van de creditcard dat bij andere betaalmiddelen ontbreekt is de bijbehorende verzekering. Creditcardmaatschappijen bieden de creditcard allerlei vormen van verzekering. Zo krijgt u het geld van een niet geleverde bestelling bijvoorbeeld heel snel en eenvoudig terug. Uw bagage wordt soms direct bij het boeken van een vlucht al verzekerd.

Hoe u via uw creditcard precies verzekerd bent, verschilt per maatschappij en type kaart. Het is dus raadzaam goed uit te zoeken welk verzekeringspakket het beste bij uw behoeftes past.

Spaarpunten

Om het gebruik van hun kaarten te stimuleren, bieden veel creditcardmaatschappijen u spaarpunten. Die krijgt u iedere keer wanneer u uw kaart gebruikt. Deze spaarpunten kunt u uiteindelijk inruilen voor geld of cadeaus.

Waarom geen creditcard?

Hoge rente over schuld

Het voordeel dat u met een creditcard ook kunt betalen wanneer u eigenlijk geen geld heeft, vormt ook meteen het grootste nadeel. Kunt u het geleende bedrag aan het einde van de maand niet terug betalen, dan betaalt u een hoge rente. Die rente ligt meestal rond de 14%, maar soms nog hoger.

Jaarlijkse kosten

Ook als u de maandelijkse kosten op tijd terug betaalt, kost het gebruik van een creditcard u geld. U betaalt jaarlijks een vast bedrag voor de kaart.

Hoge transactiekosten

Daarnaast kosten creditcardtransacties meer dan betalingen met uw reguliere bankpas. Winkeliers en webshops brengen deze kosten soms in rekening. Contant geld opnemen met uw creditcard bij een pinautomaat kost ook geld.

Hoe werkt een creditcard aanvragen?

Besluit u een creditcard te nemen, dan is het aan te raden verschillende creditcards met elkaar te vergelijken. Het ene type kaart kan veel beter bij uw situatie en behoeftes passen dan de ander. Heeft u een keuze gemaakt, dan is het vrij eenvoudig online een kaart aan te vragen.

De aanvraag levert niet automatisch een creditcard op. U moet als toekomstig creditcardhouder aan een aantal eisen voldoen.

Een daarvan is voldoende inkomen. In de meeste gevallen betekent dat een netto inkomen van minstens €1150. Daarnaast is een BKR toetsing altijd vereist.

Heeft u een lager inkomen dan kunt u wel een prepaid creditcard aanvragen. (Zie onderaan dit artikel.)

Wat is een BKR toetsing?

Een BKR toetsing komt er op neer dat de kredietgevende instelling uw gegevens opvraagt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het BKR registreert alle leningen in Nederland. Zo kan het de instantie waar u een creditcard aanschaft zien of u kredietwaardig bent. Heeft u een betalingsachterstand of al veel leningen open staan, dan krijgt u in veel gevallen geen nieuw krediet.

Een instantie kan nooit zomaar uw BKR-gegevens opvragen. U moet daar als toekomstig creditcardhouder eerst toestemming voor geven. Het weigeren van BKR toetsing betekent wel automatisch dat u geen aanspraak kan maken op een creditcard.

Een creditcard zonder BKR-toetsing?

Wilt u geen BKR-toetsing maar wel met creditcard betalen dan is er de mogelijkheid van een prepaid creditcard. Bij een prepaid creditcard krijg u geen krediet, maar moet u eerst zelf geld op de kaart zetten voordat u hem kunt gebruiken.