Litecoin kopen met iDEAL

LitecoinLitecoin is net als Bitcoin een digitale munteenheid waarmee betalingen via Internet verricht kunnen worden. Litecoin is gebaseerd op Bitcoin, maar het algoritme waarmee een “muntje” wordt gegenereerd is zo aangepast dat het in tegenstelling tot Bitcoin met consumenten hardware (dus uw huis-tuin-en-keuken pc) verkregen kan worden. Het liefst wel een met een stevige grafische kaart.

Dit is een welkome verandering, want Bitcoins zijn tegenwoordig zonder gespecialiseerde hardware niet meer te minen. Het Litecoin netwerk zal uiteindelijk 84 miljoen eenheden bevatten. Naarmate de populariteit van Litecoin toe neemt zal het ook weer moeilijker worden om zelf Litecoins te maken op uw computer.

Aan de slag met Litecoin

Als u zelf Litecoins wilt gaan maken dan kunt u de Litecoin client downloaden vanaf de Litecoin website. Het programma is beschikbaar voor Windows, Mac OS X en Linux.

Als u het programma de eerste keer opstart dan wordt er eerst een synchronisatie met het netwerk uitgevoerd, dit duurde bij onze test ongeveer twee uur. Als de sychronisatie is uitgevoerd kunt u aan de slag met het genereren van Litecoins: druk op de knop ‘Start mining’. U kunt kiezen tussen ‘Solo mining’ en ‘Pool mining’. Met solo mining kunt u direct beginnen, maar u zult niet zo vaak een Litecoin vinden. Met pool mining kunt u samenwerken met een groep waardoor de rekenkracht wordt gebundeld en u vaker kleine beetjes Litecoin vindt. Voor uitgebreide uitleg over de verschillende vormen van minen kunt u een kijkje nemen in de Litecoin wiki.

Litecoin Wallet

Net als bij Bitcoin fungeert het programma van Litecoin ook meteen als uw portemonnee vanwaaruit u betalingen kunt uitvoeren of ontvangen. Ook ziet u hier een overzicht van uw Litecoins, uw betalingen en u kunt adressen (rekeningnummers) opslaan.

Litecoin kopen met iDeal

Litecoins verkrijgen kan op verschillende manieren, misschien heeft u de mogelijkheid om u te laten betalen in Litecoin of kunt u andere cryptocoins zoals Bitcoin wisselen naar Litecoin. Als u voor het eerst Litecoin wilt uitproberen dan is Litecoin kopen met iDeal waarschijnlijk de simpelste optie. Dit kan bijvoorbeeld op bitrush.nl.

U betaalt uw Litecoin met iDEAL en ontvangt ze binnen enkele minuten in uw wallet.

Litecoins kopen op een exchange

Litecoins kopen met iDeal is verreweg de makkelijkste methode. Maar soms zijn er geen Litecoins voorradig bij een wisselkantoor, of u wilt uw Litecoins goedkoper aanschaffen. Dan zult u uw toevlucht moeten nemen tot het kopen van Litecoins op een exchange. Dit is als het ware een beurs, maar in plaats van aandelen worden hier verschillende cryptocurrencies zoals Bitcoin en Litecoin verhandeld.

Een grote en betrouwbare exchange waar u litecoins kunt kopen is BTC-e.com. Nadeel is dat u hier niet kunt betalen met iDeal, dus u moet op een andere manier Euro’s naar BTC-e zien te krijgen. Dit kan op drie manieren:

  1. Bankoverschrijving
  2. Betaling via OKPay.com
  3. Betaling via Bitcoins

Bankoverschrijving

Nadat u bij BTC-e een (gratis) account heeft aangemaakt kunt u onder het menu item “finance” verschillende valuta naar BTC-e sturen. Als u kiest voor ‘Deposit Euros’ dan kunt u kiezen uit bankoverschrijving of OKPay. Als u kiest voor bankoverschrijving dan krijgt u de bankgegevens te zien waar u geld op kunt storten. Het duurt een paar werkdagen voordat de transactie is voltooid, waarna u het gestorte bedrag in uw account te zien krijgt. U kunt dit nu omzetten in Litecoins (of andere coins naar keuze).

Betaling via OKPay.com

Een andere manier om geld op BTC-e te krijgen is via de online wallet OKPay.com. Dit is een dienst vergelijkbaar met Paypal. U kunt vanaf uw bankrekening geld storten op uw OKPay account waarna u bij BTC-e kunt betalen. Het overschrijven vanaf uw bank duurt ook enkele dagen, maar de kans dat uw betaling wordt geweigerd is waarschijnlijk kleiner dan bij directe storting naar BTC-e. Wel moet u eerst een geverifieerd gebruiker worden van OKPay waarvoor een kopie van een ID en bewijs van huidig adres moet worden opgestuurd. Duidelijk meer werk dan Litecoins kopen met iDeal dus.

Litecoins kopen met Bitcoins

De derde methode om Litecoins te kopen zonder iDeal is betalen met Bitcoins. Dit is een relatief eenvoudige optie. U koopt eerst Bitcoins met iDeal, dit kan bij Bitonic.nl of Bitrush.nl. Hierna stuurt u de Bitcoins naar BTC-e (of een andere exchange) en zet u ze daar om in Litecoins. Deze methode is na direct Litecoins kopen met iDeal waarschijnlijk de snelste een makkelijkste optie.

Betalen met Litecoin

Als u Litecoins in uw bezit heeft dan kunt u hiermee betalingen uitvoeren naar personen of bedrijven die Litecoins accepteren. Om een betaling uit te voeren heeft u het Litecoin adres van de ontvanger nodig. Dit adres bestaat uit een serie willekeurige tekens.

  1. Klik in het Litecoin programma op de knop ‘Verstuur munten’.
  2. Vul het Litecoin adres van de ontvanger in.
  3. Vul het bedrag in. Let op, in het dropdown menu kunt u kiezen tussen LTC, mLTC en µLTC.
  4. Klik op verstuur.
Litecoin
Wat is wat in de Litecoin portemonnee.

Betaling ontvangen met Litecoin

Als u een Litecoin betaling wilt ontvangen dan moet u uw Litecoin adres doorgeven aan degene van wie u een betaling gaat ontvangen. Druk op de knop “Ontvang munten”, hier ziet u vervolgens uw adres. Knip en plak dit adres in een e-mail of chatbericht of zet het op uw website als u donaties wilt ontvangen. U kunt meerdere adressen aanmaken door links onder op de knop “maak nieuw adres aan” te klikken.

 Waar worden Litecoins geaccepteerd?

Allemaal leuk en aardig, maar geld kunt u niet eten en digitaal geld al helemaal niet. Dus waar kunt u terecht om uw zuurverdiende Litecoins om te zetten in een product of dienst? Litecoin is nog niet zo heel bekend, dus het aantal plaatsen waar u terecht kunt is vooralsnog beperkt maar wel vrij divers. Klik hier voor een overzicht.