Monese review: GRATIS prepaid Mastercard met internationale bank app

Monese is een nieuwe online bank. Ze zijn gevestigd in Engeland, maar ook Nederlanders zijn bij Monese welkom.

Eén van de voordelen die Monese biedt is een gratis prepaid debitcard. Hiermee kan je betalen op plekken waar MasterCard creditcards worden geaccepteerd.

En dat is aantrekkelijk, want tot voor kort waren (prepaid) creditcards bij andere aanbieders alleen tegen betaling beschikbaar.

Monese is ontstaan uit pure noodzaak: Toen de uit Estland afkomstige Norris Koppel naar Engeland verhuisde, kreeg hij bij elke bank nul op rekest. Hij had werk nodig om een bankrekening te openen maar hij kon nergens werken omdat hij geen bankrekening had.

Koppel was niet de enige immigrant die in deze vicieuze cirkel terechtkwam. Daarom besloot hij een bank op te richten die flexibel en modern was.

Het resultaat is een bank die goed aansluit bij mensen met een internationale levensstijl: zakenreizigers, digitale nomaden, vakantiegangers en levensgenieters. Of -dankzij de Monese MasterCard en de lage gebruikskosten- voor Nederlanders die geen creditcard hebben.

Monese accepteert vrijwel iedereen uit de EU die er een bankrekening wil openen: mensen zonder werk, zonder vast adres, mensen die een BKR-historie hebben, en ga zo maar door. Nederlanders zijn dus ook van harte welkom, al zijn de app en de klantenservice (nog) niet Nederlandstalig.

Hoe werkt de Monese card?

Monese geeft een prepaid Mastercard uit. Dat is een creditcard die alleen werkt als er geld op staat. Een prepaid creditcard wordt in het buitenland een debitcard genoemd.

U kunt met de kaart van Monese betalen bij ruim 50 miljoen verkooppunten in meer dan 200 landen en online.

Zo’n wereldwijde acceptatie is prettig, want op veel plekken wordt een Nederlandse pinpas niet geaccepteerd. Gebruik de Mastercard van Monese bijvoorbeeld om een hotel te boeken in Spanje, een bestelling te plaatsen in een buitenlandse webwinkel of in een restaurant in de Verenigde Staten af te rekenen. Zolang er saldo op staat, zit u vrijwel nergens meer zonder geld.

Opwaarderen

Bij de prepaid Mastercard hoort een bankrekening met een IBAN. U zet geld op uw kaart door geld over te boeken naar die IBAN-rekening. Verwerking vanaf een andere IBAN bankrekening duurt meestal maximaal 1 werkdag.

Contactloos betalen

De Monese-debitcard is contactless. Dat betekent dat u hem bij betalingen tot € 25,– alleen maar langs een betaalautomaat in een winkel hoeft te halen. Dus zonder hem in het apparaatje te steken en een pincode in te toetsen.

Kosten en limieten

Monese biedt meerdere pakketten:

Simple

De variant met de gratis prepaid card, Simple, kent geen maandelijkse kosten.

De kaart opladen is gratis en ermee betalen in Euro is ook gratis.

De eerste € 200 geld pinnen bij een geldautomaat is gratis, waar dan ook ter wereld. Daarna kost dit 2% per keer.

Betalingen in een andere valuta dan Euro zijn tot €2000 per maand gratis, daarna betaalt u 2% commissie.

In het overzicht hieronder staan de belangrijkste kosten van een Starter account:

Kosten
Kosten kaart: jaarlijksGratis
Opwaarderen: overschrijvingGratis
Opwaarderen: iDEALN.v.t.
Betaling in EURGratis
Betaling in andere valuta dan EUR€ 2000 per maand gratis, daarna 2%
Geld opnemen bij pinautomaat€ 200 per maand gratis, daarna 2%
Bekijk voor het meest actuele en complete overzicht van de kosten altijd de website van Monese.

Naast het Simple account bestaan er twee betaalde varianten van Monese. Hier horen ook prepaid Mastercards bij, maar die zien er anders uit.

Monese Classic & Monese Premium
Links: Monese Classic. Rechts: Monese Premium.

Classic

Voor € 4,95 per maand bent u een Monese Classic-cliënt. U kunt dan tot €800 per maand zonder commissie geld uit geldautomaten wereldwijd halen, en tot € 8000 per maand kosteloos in andere valuta betalen.

Premium

De duurste Monese-kaart is de Premium. Voor € 14,95 per maand betaalt u nergens commissie voor, zelfs niet voor valuta wisselen.

Alleen via de app

Uw Monese prepaid card beheert u uitsluitend via de mobiele app.

De app heeft veel functies en is overzichtelijk. Wie de kaart steeds meer gaat gebruiken als primaire betaalkaart, zal zien dat de Monese-app een mooi overzicht bijhoudt van de uitgaven per categorie.

Monese app budget functies
De Monese app toont een handig overzicht van uw uitgaven.

Ook biedt de app allerlei functies waarmee kwaadwillenden geen kans krijgen. Zo krijgt u bijvoorbeeld direct een push bericht op uw mobiel als er een transactie op uw rekening plaatsvindt.

Toch is het wel een minpuntje dat er geen mogelijkheid is om je bankzaken via de browser te regelen, sommige dingen gaan nou eenmaal makkelijker vanaf een computer. Ook bij verlies van de telefoon kunt u tijdelijk niet inloggen in uw account totdat u een nieuwe telefoon gekoppeld heeft.

Hoe veilig is Monese?

Monese staat onder toezicht van de Financial Conduct Authority, maar heeft nog geen bankvergunning. Dat betekent dat er geen garantiefonds is dat uw saldo veiligstelt is als deze bank ooit omvalt. De kans daarop lijkt echter klein, want vooralsnog trekt Monese naar eigen zeggen 3.000 nieuwe cliënten per dag aan.

Daarnaast staan de gelden van de Monese cliënten op een derdengeldenrekening waardoor deze gescheiden zijn van het eigen vermogen van Monese. Bij een faillissement kunnen schuldeisers geen aanspraak maken op dit geld waardoor u geld in principe veilig is.

De beveiliging van uw kaart kunt u zelf regelen. Bent u het pasje kwijtgeraakt? In de app blokkeert u hem onmiddellijk. Ontdekt u dat hij de hele tijd in uw jaszak zat? Dan deblokkeert u hem weer net zo makkelijk in de app. De pincode bewaart u niet op een papiertje, maar kunt u gewoon in de app bekijken. Leuk detail: om de app te openen moet u ook een pincode instellen.

Voordelen

  • Geen BKR-registratie
  • Gratis prepaid Mastercard
  • Geen bewijs van adres nodig
  • Inclusief IBAN-bankrekening
  • Rekening in enkele minuten geopend

Nadelen

  • Alleen mobiel te beheren
  • Accepteert geen iDEAL-betalingen
  • Geen banklicentie
  • App en klantenservice alleen in het Engels

Alternatieven voor Monese

Monese maakt deel uit van een nieuwe generatie van online banken. Met lage tarieven en gratis betaalkaarten gaan deze financiële startups de strijd aan met traditionele banken. Bekijk ook eens de online banken als N26, Revolut en Transferwise.

Aanmelden voor Monese

De prepaid card van Monese bestelt u door u als cliënt bij deze online bank aan te melden.

Dat aanmeldproces is niet wat u van een doorsnee bank gewend bent.

Eerst dient u de app van Monese te downloaden. Daarin wordt u gevraagd om een vijfcijferige code te bedenken.

Vervolgens stuurt u een foto van uw paspoort, neemt u een korte video op waarin u wat over uzelf vertelt, en opent er een videogesprek met een medewerker van Monese die u vraagt om nogmaals uw paspoort te laten zien.

Het klinkt wellicht ingewikkeld, maar het kan allemaal met uw smartphone en in enkele minuten bent u klaar.

Nu bestellen >