Gratis Creditcard aanvragen: dit zijn de opties (2023)

Wie op zoek is naar een gratis creditcard moeten we helaas teleurstellen: op dit moment zijn er geen 100% gratis creditcards te krijgen in Nederland.

Wel kan je kaarten krijgen die alleen het eerste jaar gratis zijn, maar daarna moet je toch betalen. Dit is dus vooral een lokkertje.

In dit artikel zullen we kijken wat de beste alternatieven zijn.

4 Alternatieven voor de gratis creditcard

Een helemaal gratis creditcard is dus helaas niet te krijgen (tenzij u er veel moeite voor wilt doen – zie alternatief 4), maar afhankelijk van hoe(veel) u de card gebruikt zijn dit vier alternatieven die dicht in de buurt komen:

Alternatief 1: Een gratis of bijna gratis prepaid creditcard

Er zijn meerdere gratis of heel goedkope prepaid creditcards verkrijgbaar (technisch gezien moeten we spreken van gratis debit card). Hiermee kunt u betalen waar creditcards worden geaccepteerd. Deze kaarten zijn volledig gratis bij standaard gebruik (in sommige gevallen betaalt u eenmalig verzendkosten).

Open de vergelijker en selecteer de optie “toon alleen gratis kaarten”.

Alternatief 2: De American Express Blue Card

The Blue Card van American Express is gratis als u er jaarlijks meer dan €3000 mee uitgeeft.

Haalt u dit niet, dan kost de card €35 per jaar.

Alternatief 3: Gratis creditcard bij uw bank

Bij de meeste banken kunt u bij uw betaalpakket ook een creditcard aanvragen. Meestal wordt hiervoor een vergoeding gerekend, maar in sommige gevallen behoort een gratis creditcard tot de mogelijkheden.

Het loont zich om in ieder geval even na te gaan hoe dit bij uw bank zit.

Zo kunt u bij Knab een gratis Visa card krijgen als u een Knab Plus rekening heeft.

U betaalt wel voor het betaalpakket bij Knab en als u nog niet bij Knab bankiert dan moet u van bankrekening wisselen voordat u van de gratis kredietkaart gebruikt kunt maken.

Alternatief 4: Maak gebruik van aanbiedingen (en wissel na een jaar)

Zoals u aan het begin van dit artikel al heeft kunnen lezen proberen verschillende creditcard aanbieders klanten te werven door het eerste jaar gratis te maken.

Hiermee krijgt u een creditcard in het eerste jaar gratis, maar betaalt u daarna de volle mep.

Een creditcard aanvragen is best een beetje gedoe. Geen klusje dat veel mensen graag jaarlijks doen. De meeste mensen zullen dus na het gratis 1e jaar klant blijven.

Als u bereid bent om jaarlijks te wisselen van aanbieder, dan kunt u door telkens gebruik te maken van een nieuwe welkomstactie een creditcard gratis verkrijgen.

Ook als u de kaart maar voor een korte periode nodig heeft kan dit een goede optie zijn. Het is wel een bewerkelijke optie en als u vergeet op tijd over te stappen betaalt u alsnog.

Dit zijn de kosten die we willen vermijden met een gratis creditcard

Aan het gebruik van een creditcard zijn normaal gesproken verschillende kosten verbonden.

Denk hierbij aan:

  • De jaarlijkse bijdrage.
  • Rente over het uitstaande bedrag.
  • Bij prepaid creditcards kosten voor opwaarderen, of maandelijkse kosten als u de kaart langere tijd niet gebruikt.

Kosten van de pas (vind een goedkoper alternatief)

Wie op zoek is naar een reguliere creditcard krijgt sowieso te maken met de jaarlijkse bijdrage voor de pas, meestal zo rond de € 25,-. Door een goedkopere kaart te zoeken kunt u hier behoorlijk op besparen.

Kosten van gespreid betalen (zet het uit!)

Indien u gebruik gaat maken van gespreid terugbetalen dan moet u naast het openstaande bedrag ook nog rente hierover betalen. Bij de meeste creditcards kunt u ook kosteloos maandelijks het hele bedrag aflossen, dit scheelt enorm in de kosten. Wij raden u sterk aan gespreid betalen uit te zetten!

Gratis creditcard kiezen

↺ Bijgewerkt: 30 december 2022