Is een prepaid creditcard anoniem?

Kan je met een prepaid creditcard anoniem betalen?

Het korte antwoord op deze vraag is “nee”.

Tegenwoordig zijn er vrijwel geen anonieme betaalkaarten meer te krijgen. In het kader van terrorismebestrijding zijn na de aanslagen in de VS op 11 september 2001 diverse wetten doorgevoerd waardoor het moeilijker wordt om anoniem te betalen. Recent zijn daar met de AMLD-5 (of de 5e Anti witwasrichtlijn) nog strengere regels bijgekomen.

Zijn er dan helemaal geen anonieme prepaid creditcards meer?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we onderscheid maken tussen de mate van anonimiteit:

  • Bent u op zoek naar een anonieme creditcard waarbij niemand er achter kan komen wie een betaling heeft gedaan (zoals bij contant geld), of…
  • Bent u op zoek naar een anonieme creditcard die uw privacy beschermt zodat uw transacties bijvoorbeeld niet op uw reguliere bankrekening staan of zodat u anoniem aankopen kunt doen bij een website zonder dat die uw echte naam te weten komen.

Volledig anoniem

Volledig anonieme creditcards zijn er dus vrijwel niet meer. De enige uitzondering is de pay2d My Card. Deze kunt u met contant geld bij offline winkels kopen.

Zolang u contant geld gebruikt om deze prepaid creditcard te kopen is hij niet aan uw persoonsgegevens te koppelen.

Het gebruik van deze kaart is echter zeer beperkt:

U kunt maximaal €150 op de kaart zetten, en per transactie kunt u maximaal €50 uitgeven.

Privacy beschermend

Bent u niet op zoek naar creditcards die u ontraceerbaar maken, maar voornamelijk naar creditcards die uw privacy bieden naar derden, dan zijn er meer keuzes beschikbaar.

Bijvoorbeeld de Getsby Mastercard prepaid.

Met de prepaid Mastercard van Getsby kunt op bijvoorbeeld op een website betalen zonder dat u uw echte naam hoeft prijs te geven, deze is namelijk niet gekoppeld. Wel kunt u maximaal €150 op de kaart zetten.

Is uw hoofdoel voorkomen dat bepaalde betalingen op het overzicht van uw bank terecht komen, dan kunt u elke prepaid creditcard gebruiken.

Denk hierbij aan privé aankopen of het gebruiken van diensten waarbij discretie gewenst is. U krijgt geen rekeningoverzichten thuisgestuurd en de transacties verschijnen niet op uw bankrekening, dus uw uitgaven blijven puur privé.

Uiteraard zijn uw transacties wel zichtbaar voor de creditcardmaatschappij of overheidsdiensten die uw gegevens opvragen.

↺ Bijgewerkt: 30 maart 2022