Virtuele Creditcard: 5 voor- en nadelen die u moet weten (voordat u kiest)

Op zoek naar een virtuele creditcard?

Lees dit artikel om te leren hoe een virtuele creditcard werkt en waar u op moet letten zodat u de juiste koopt.

Wat is een virtuele creditcard?

Een virtuele creditcard is een creditcard zonder card. Bij een virtuele creditcard krijgt u alleen een nummer, een naam (uw naam) en een csv-code. Alle gegevens die u nodig heeft om ermee te kunnen betalen.

Virtual credit cards zijn prepaid: u kunt de kaart opwaarderen via iDEAL, bankoverschrijving of door betaling in een winkel.

De kaarten zijn online of in een winkel te koop.

Met een virtuele creditcard kunt u alleen online betalen. Bij offline betalingen moet u een kaart kunnen overhandigen of in een kaartlezer kunnen stoppen. Aangezien de kaart virtueel is kan dat niet.

Virtual credit card
Een virtual credit card bestaat alleen op uw computer, telefoon of tablet. U kunt er alleen online mee betalen.

Wilt u een creditcard die u overal kunt gebruiken, dan is een virtuele kaart geen goede optie. Bent u op zoek naar een kaart voor online betalingen dan kunt u een virtuele kaart prima gebruiken.

Er zijn virtuele kaarten voor eenmalig gebruik en kaarten die u keer op keer kunt opladen. De meeste tijdelijke creditcards zijn ook virtueel, dit maakt ze geschikt voor kleine bedragen om bijvoorbeeld cadeau te doen.

Voordelen van een virtuele creditcard

  • Een virtuele creditcard is instant. U koopt hem en u kunt er meteen mee betalen. Omdat er geen pas hoeft te worden aangemaakt en het bestel en betaalproces online verloopt hoeft u niet te wachten totdat de kaart klaar is en bij u thuis is bezorgd. Handig dus als u snel online iets wilt kopen, zoals apps of iets uit een webwinkel zoals Amazon of eBay.
  • Omdat de kaart virtueel is betaalt u geen kosten voor een pas.

Nadelen van een virtuele creditcard

  • De kaart is alleen online te gebruiken, u kunt hem dus niet meenemen en in offline situaties kunt u er niet mee betalen.
  • Vaak zijn de virtuele creditcards alleen geschikt voor lage bedragen, zoals maximaal € 250 op de kaart en maximaal € 2500 per jaar.
  • In sommige gevallen blijft er een klein restbedrag op de kaart staan waar u eigenlijk niets meer mee kunt. Terugstorten kost meer geld dan het oplevert en het bedrag is te klein om er iets van te kopen.

In welke situatie is een virtuele creditcard handig?

Een virtuele creditcard is vooral handig voor wanneer u incidenteel en snel iets online wilt kunnen kopen, zoals bijvoorbeeld een app in Google Play of iTunes of bij een webwinkel die geen iDEAL accepteert.

Ook kunt u de kaart gebruiken om bijvoorbeeld een hotelovernachting te boeken wanneer er een creditcard vereist is of een vliegticket.

Let op: in sommige gevallen willen hotels bij het inchecken alsnog dat u een creditcard overhandigt, in dat geval heeft u dus niets aan uw virtuele creditcard. Ook sommige vliegmaatschappijen vereisen als extra veiligheidsmaatregel dat u de creditcard waarmee u de vlucht heeft geboekt bij u heeft tijdens het instappen. Lees daarom voordat u een boeking doet de voorwaarden of neem voor de zekerheid contact op met het hotel of de vliegmaatschappij.

Een virtuele creditcard kan een makkelijke en leuke manier zijn om iemand een cadeautje te geven. U maakt een kaart aan, stort er geld op en geeft de gegevens aan de ontvanger. Handig bijvoorbeeld voor iemand die in het buitenland zit en zo zelf iets online kan uitzoeken.

Wat is een goeie virtuele creditcard?

De volgende virtual credit cards zijn makkelijk in gebruik:

  • Een instant online verkrijgbare virtuele creditcard is pay2d Virtual. Deze kaart maakt gebruik van het VISA netwerk.
  • Liever een MasterCard? Met de virtuele kaart van Getsby kunt u tot €250 betalen.
  • Liever een kaart in de winkel kopen? Dan kunt u een paysafecard kopen. Deze kaart maakt gebruik van het Mastercard netwerk.

Bent u op zoek naar een creditcard die u vaker kunt gebruiken, met grotere bedragen en bijvoorbeeld ook op reis dan kunt u beter een creditcard met een echte pas nemen, zoals bijvoorbeeld de prepaid creditcard van ICS Cards.