Wat is een debit card?

Wat is een debit card? Die vraag wordt vaak gesteld en leidt in Nederland al gauw tot verwarrende antwoorden.

In dit artikel gaan we kijken wat een debit card is en wat de verschillen met andere betaalkaarten zijn.

Wat is een debit card?

Het korte antwoord is:

Een debit card is een betaalkaart waarmee je een betaling verricht, waarbij er geld wordt afgeboekt van een tegoed waarover je reeds beschikt, zoals een bankrekening.

De definitie hierboven is ook van toepassing op een pinpas. En ja, een pinpas is dus eigenlijk ook een debit card, maar dit is niet wat er met een debit card wordt bedoeld als hiernaar gevraagd wordt bij betalingen op Internet.

Als een buitenlandse webshop vraagt om een debit card dan bedoelen ze wat wij een prepaid creditcard noemen. Dit is een betaalkaart die gebruik maakt van het Visa of Mastercard netwerk, maar die werkt als een soort pinpas.

Hoe werkt een debit card?

Een debit card werkt grotendeels zoals een creditcard, maar toch net even anders.

U kunt met een debit card betalen op vrijwel alle plaatsen waar creditcards worden geaccepteerd. Het grootste verschil is dat u eerst zelf saldo op uw kaart moet zetten voordat u ermee kunt betalen.

Om online te betalen met een debit card vult u de gegevens van uw kaart in als er om creditcard gegevens of debit card gegevens wordt gevraagd. Om offline te betalen kunt u de betaalautomaat gebruiken.

Wat is het verschil tussen een debit card en een pinpas?

Het verschil tussen een debit card en een pinpas kenmerkt zich door de volgende punten:

  • Een pinpas maakt gebruik van het Maestro, Cirrus of V Pay netwerk waarmee transacties tussen banken worden uitgevoerd. Een debit card maakt gebruik van het VISA of MasterCard netwerk net zoals een VISA of MasterCard Creditcard. Hierdoor kunt u met een debit card (vrijwel) overal betalen waar u ook met een creditcard kunt betalen.
  • Een pinpas is gekoppeld aan uw bankrekening, betaling met de pinpas worden van de bankrekening afgeschreven. Een debit card staat bij de traditionele Nederlandse banken los van uw bankrekening, u moet eerst geld op de debit card zetten voordat u ermee kunt betalen. Bij de nieuwe fintech banken zoals N26, Bunq, Monese of Revolut zit een debit card standaard bij uw bankrekening.
Online shoppen met een debit card
Met een debit card kan je online betalen op plaatsen waar iDEAL niet wordt geaccepteerd maar creditcards wel. Handig!

Wat is het verschil tussen een debit card en een creditcard?

Het verschil tussen een debit card en een creditcard kenmerkt zich als volgt:

  • Bij een creditcard krijgt u krediet. Als u een betaling doet wordt deze eerst voorgeschoten door de creditcard maatschappij, waarna u aan het eind van de maand het openstaande bedrag geheel of gedeeltelijk terugbetaalt.
  • Bij een debit card krijgt u geen krediet. U kunt niet meer betalen dan het bedrag dat u van tevoren op de kaart heeft gezet.
  • Bij aanvraag van een creditcard wordt er naar uw inkomen gekeken. Voor een debit card is geen minimum inkomen vereist.
  • Een debit card werkt meestal niet bij offline betalingen, zoals bijvoorbeeld in een vliegtuig.
  • Een debit card is meestal niet geschikt als borgstelling, bijvoorbeeld voor autohuur.

Wat is het verschil tussen een debit card en een prepaid creditcard?

In Nederland is er geen verschil tussen een debit card en een prepaid creditcard. Het zijn twee verschillende namen voor hetzelfde ding.

Verwarrend dat een debit card in het buitenland niet hetzelfde is als in Nederland, hoe is dit ontstaan?

In Nederland zijn we gewend om online en offline te betalen met onze pinpas, via het prima werkende iDEAL of een betaalautomaat. In de VS hadden pinpassen vaak geen landelijke dekking, hierdoor zijn er drie verschillende betaalkaart systemen ontstaan:

  • ATM-card, vergelijkbaar met onze pinpas
  • Debit card
  • Creditcard

De ATM-card, oftewel de pinpas, werkt via het netwerk van de uitgevende bank (denk hierbij aan namen als Maestro, Cirrus, Interswitch of PULSE). Dit netwerk kon per bank verschillen en niet alle netwerken waren op elkaar aangesloten.

Deze situatie gaf ruimte aan de opkomst van de debit card, die gebruik maakte van het veel grotere netwerk van de creditcard maatschappijen maar wel direct gekoppeld was aan de bankrekening van de eigenaar.

In Nederland was er geen noodzaak voor nog een betaalkaart omdat onze pinpas deze rol al vervulde. Het gevolg hiervan is wel dat een Nederlandse pinpas niet bruikbaar is in een buitenlandse webshop omdat de pinpas geen gebruik maakt van het Mastercard of Visa netwerk zoals een debit card. Pinnen in het buitenland kan binnen Europa wel in steeds meer winkels, omdat de Europese betaalsystemen gelijkgetrokken worden.

Inmiddels heeft de debit card in Nederland ook zijn rol gevonden, namelijk als prepaid creditcard. Het is een handige oplossing voor wie geen creditcard wil of kan krijgen, maar toch af en toe een creditcard nodig heeft.

Een debit card aanvragen, welke moet je kiezen?

debit card aanvragen

Een debit card aanvragen voor aankopen op Internet kan een goeie oplossing zijn voor wie geen creditcard wil of kan krijgen.

Er zijn verschillende aanbieders actief op de Nederlandse markt. Als u een debit card aanschaft kunt u deze vervolgens opladen via iDEAL, bankoverschrijving of door het kopen van een voucher in een winkel, afhankelijk van het merk waarvoor u kiest.

 

↺ Bijgewerkt: 6 oktober 2021