Pinnen in het buitenland: heeft u aan alles gedacht? (+ 3 Alternatieven voor de pinpas.)

Als u op vakantie gaat komt u onherroepelijk voor de geld-vraag te staan. Wat te doen: geld meenemen, pinnen in het buitenland, gebruik maken van een (prepaid)creditcard of toch maar travelers cheques?

Pinnen in het buitenland is bij reizen binnen de Europese Unie doorgaans geen probleem. De betaalsystemen zijn allemaal op elkaar aangesloten en geld wisselen is iets van vroeger. Maar gaat u naar een niet-Euroland dan vergt betalen in het buitenland iets meer voorbereiding.

Het is verstandig om twee verschillende betaalmiddelen mee te nemen op reis zodat u niet zonder geld komt te zitten mocht uw eerste betaalmiddel onverhoopt toch niet geaccepteerd worden.

In dit artikel zetten we een aantal mogelijkheden voor u op een rij.

Pinnen in het buitenland (met uw pinpas)

Afhankelijk van uw bestemming is pinnen in het buitenland met uw gewone bankpas tegenwoordig een prima optie om tijdens uw vakantie aan geld te komen.

Een Nederlandse pinpas voorzien van het Maestro of V Pay logo kunt u vrijwel wereldwijd gebruiken om geld op te nemen bij een pinautomaat.

V Pay en Maestro logo
Het V Pay logo (links) en het Maestro logo
Let op: het is tegenwoordig bij de meeste banken gebruikelijk dat uw pas ‘uit’ staat voor betalingen buiten Europa (om diefstal van pinpassen minder aantrekkelijk te maken). Gaat u op vakantie naar een verre bestemming, activeer betalingen buiten Europa dan via uw internetbankieren omgeving of neem contact op met uw bank om uw pinpas te activeren voor betalingen buiten Europa.

Binnen Europa kunt u ook op de meeste plaatsen uw aankopen in de winkel betalen met pin.

Hierdoor is het niet meer nodig om met grote sommen geld rond te lopen tijdens uw vakantie en is er minder risico voor verlies of diefstal.

Soms kan het voorkomen dat de winkelier kosten voor betalen met pin in rekening wil brengen als u een klein bedrag met pin wilt betalen.

Wel kunnen er extra kosten verbonden zijn aan het gebruik van een pinpas buiten Nederland en is een pinautomaat zoeken in enkele gevallen lastig.

Kosten geld pinnen in het buitenland (met pinpas)

Binnen de Eurozone

Zolang u binnen de Eurozone blijft is pinnen in het buitenland gratis. Bij geldopname kan de gastbank u soms kosten in rekening brengen maar hiermee moet u eerst akkoord gaan tijdens het pinnen, pinbetalingen in een winkel waar u afrekent in Euro’s zijn gratis. Kijk hier voor een overzicht van landen waar u met Euro kunt betalen.

Bij pinnen in Engeland gelden de tarieven voor overige valuta, aangezien Engeland weliswaar bij de Europese Unie was aangesloten maar u in Engeland Ponden pint.

Bij pinnen in Zwitserland kunt u vaak kiezen of u in Zwitserse Franken of Euro’s wilt betalen. Meestal kunt u het beste voor de lokale munteenheid kiezen omdat uw bank doorgaans een betere wisselkoers hanteert dan de pinautomaat.

Buiten de Eurozone

Bij pinnen in het buitenland buiten de Eurozone brengt uw bank u extra kosten in rekening. Bij pinbetalingen is dit meestal rond de 1%, bij geldopname is dit meestal een bedrag rond de 2 Euro + 1% van het totaal.

Bank Geld pinnen in het buitenlandPin betalingen in het buitenlandMeer info
ABN AMRO€ 2,25 + 1,2% koersopslag€ 0,15 + 1,2% koersopslagLink
ASN Bank€ 4,00€ 0,30 euroLink
ING€ 2,25 +  1,1% koersopslag1,1% koersopslagLink
Knab0,5% koersopslag0,5% koersopslagLink
RabobankRabo DirectPakket: € 3,50 + 1,2% koersopslag
Rabo BasisPakket: € 3,50 + 1,2% koersopslag
Rabo TotaalPakket en RiantPakket: 1,2% koersopslag
Rabo JongerenRekening € 2,00 + 1,2% koersopslag
Rabo StudentenPakket: € 3,50 + 1,2% koersopslag
1,2% koersopslagLink
Regiobank€ 4,00€ 0,30Link
SNS Bank€ 4,00€ 0,30Link
Triodos Bank€ 2,25 + 1% koersopslag1% koersopslagLink
Tabel voor het laatst bijgewerkt op 26-2-2020. Check altijd de site van uw bank voor het meest actuele tarief.

Betaal in de lokale munteenheid

Als u een PIN betaling doet in een land met een andere valuta dan de Euro vraagt de betaalautomaat vaak of u het bedrag in de lokale valuta of in Euro van uw bankrekening wilt afschrijven. Of als u geld wilt opnemen bij een pinautomaat wordt er gevraagd om te kiezen uit “withdrawal with conversion” (u krijgt een bedrag in Euro te zien) of “withdrawal without conversion” (een bedrag in de lokale munt).

Dit lijkt misschien een handige service omdat u het bedrag in Euro waarschijnlijk beter kunt inschatten dan het bedrag in een lokale munteenheid, maar u bent duurder uit als u voor het bedrag in Euro kiest.

Deze omrekenservice heet Dynamic Currency Conversion (DCC). Als u het bedrag laat omrekenen door deze dienst dan pakt de aanbieder van deze dienst een marge op de wisselkoers. En ook de eigenaar van de pinautomaat pikt een graantje mee.

Kiezen tussen geld opnemen of betalen in Euro of de lokale munt? Kies voor de plaatselijke munteenheid, dit is goedkoper – bron.

Pinautomaat zoeken

Tijdens een stedentrip is een pinautomaat zoeken meestal niet zo’n probleem, bevindt u zich in een afgelegen gebied dan moet u misschien iets meer uw best doen om een pinautomaat te vinden.

Cirrus logo
Ook bij pinautomaten met het Cirrus logo kunt u met uw Nederlandse pinpas terecht.

U kunt in het buitenland pinnen bij pinautomaten die het Maestro of het Cirrus logo voeren. Op de site van MasterCard vindt u een overzicht van alle pinautomaten wereldwijd. Met de optie “International Maestro Accepted” kunt u de dichtstbijzijnde pinautomaat zoeken waarbij u met uw Nederlandse pinpas terecht kunt. Dit is een handig hulpmiddel om voor uw vertrek te controleren of u op uw bestemming gebruik kunt maken van uw pinpas.

Betalen kunt u in winkels die voorzien zijn van betaalautomaten met het Maestro logo.

Als u pinpas geschikt is voor contactloos betalen dan kunt u dit ook gebruiken bij een buitenlandse pinautomaat die deze methode ondersteunt.

Heeft uw pas een V Pay logo dan kunt u pinnen bij alle locaties waar een betaalautomaat staat die EMV chiptechnologie ondersteunt. Dit is in principe elke moderne betaalautomaat.

Op de site van VISA kunt u alle V Pay ondersteunde pinautomaten vinden: VISA ATM locator.

Pinnen met creditcard

Een (prepaid) creditcard is een handige backup om als tweede betaalmiddel mee te nemen op reis.

Een creditcard biedt een aantal extra functies die een bankpas niet heeft. Dit kan van pas komen bij het boeken van een (binnenlandse) vlucht, een hotel of als u op locatie een auto zou willen huren.

Ook kunt u in noodgevallen cash pinnen met creditcard als uw pinpas bijvoorbeeld niet wordt geaccepteerd of zelfs geld opnemen bij een bank als er geen pinautomaat aanwezig is.

Als bezoeker van deze site bent u waarschijnlijk niet in het bezit van een creditcard, maar u kunt overwegen om voor uw reis een prepaid creditcard aan te schaffen. Hierbij heeft u (grotendeels) de functies van een creditcard maar u bepaalt zelf hoeveel geld u op uw kaart zet. Kijk hier voor meer uitleg over prepaid creditcards.

Pinnen met creditcard is in de meeste gevallen wel duurder dan pinnen met uw bankpas. Voordeel is dat aankopen bij de meeste creditcards automatisch verzekerd zijn tegen defect, verlies of diefstal.

Contant geld meenemen

Ondanks de wereldwijde beschikbaarheid van ‘plastic geld’ is een beetje contact geld meenemen op vakantie toch nog steeds verstandig om te doen.

Contant geld kan door iedereen geaccepteerd worden, dus mocht u ergens midden in de nacht stranden dan kunt u in ieder geval een taxi regelen om u naar een hotel te brengen of wat te eten kopen op het moment dat de stroom is uitgevallen.

Geld wisselen

Geld wisselen voordat u op reis gaat buiten Europa is vaak niet nodig omdat het makkelijker is om bij aankomst op het vliegveld een stapeltje briefjes van de lokale munteenheid te pinnen. Contante Euro’s die u vanuit Nederland meeneemt als noodvoorraad nemen minder plaats in dan het lokale geld. Indien nodig kunt u ze ter plekke wisselen, zowel in officiële kantoren als in het officieuze circuit. Net als Dollars worden Euro’s op veel plaatsen graag geaccepteerd.

In Zwitserland kunt u in veel tankstations en supermarkten ook met Euro’s terecht. U krijgt uw wisselgeld dan wel in Franken. Bij langer verblijf is het verstandiger om met Franken te betalen omdat u niet per se de beste wisselkoers krijgt als u met Euro’s betaalt.

Als u liever toch van tevoren buitenlandse valuta in huis wilt halen om mee te nemen dan kunt u die online bestellen bij GWK Travelex. Online betaalt u geen provisie en u kunt zelf bepalen waar u de valuta af wilt halen.

Travelers cheques

Traverlers cheques worden tegenwoordig bijna niet meer gebruikt.

Wilt u per se gebruik maken van travelers cheques dan kunt u nog terecht bij American Express. Travelers cheques inwisselen terwijl u op reis bent is de minst makkelijke oplossing van bovenstaande opties om aan geld te komen terwijl u op reis bent.

Geld pinnen in het buitenland, gebruik maken van een prepaid creditcard, cash of idealiter een combinatie van deze drie zijn uw beste opties voor een financieel zorgen vrije vakantie.

Gerelateerde artikelen