Pinnen in het buitenland: heeft u aan alles gedacht? (+ 3 Alternatieven voor de pinpas.)

Als u op vakantie gaat komt u onherroepelijk voor de geld-vraag te staan. Wat te doen: contant geld meenemen, pinnen in het buitenland, gebruik maken van een (prepaid) creditcard of toch maar travelers cheques?

Pinnen is bij reizen binnen de Europese Unie doorgaans geen probleem. De betaalsystemen zijn allemaal op elkaar aangesloten en geld wisselen is iets van vroeger. Maar gaat u naar een niet-Euroland dan vergt betalen in het buitenland iets meer voorbereiding.

Het is verstandig om twee verschillende betaalmiddelen mee te nemen op reis zodat u niet zonder geld komt te zitten mocht uw eerste betaalmiddel onverhoopt toch niet geaccepteerd worden.

In dit artikel zetten we een aantal mogelijkheden voor u op een rij.

Pinnen met uw pinpas, net als in Nederland

Afhankelijk van uw bestemming is geld opnemen met uw gewone bankpas tegenwoordig een prima optie om tijdens uw vakantie buiten Nederland aan geld te komen.

Een Nederlandse pinpas voorzien van het Maestro of V Pay logo kunt u vrijwel wereldwijd gebruiken om geld op te nemen bij een geldautomaat van buitenlandse banken.

V Pay en Maestro logo
Het V Pay logo (links) en het Maestro logo
Let op: het is tegenwoordig bij de meeste banken gebruikelijk dat uw pas ‘uit’ staat voor betalingen buiten Europa (om diefstal van betaalpassen minder aantrekkelijk te maken). Gaat u op vakantie naar een verre bestemming, activeer betalingen buiten Europa dan via uw internetbankieren omgeving of neem contact op met uw bank om uw betaalpas te activeren voor betalingen buiten Europa.

Binnen Europa kunt u ook op de meeste plaatsen uw aankopen in de winkel betalen met pin.

Hierdoor is het niet meer nodig om met grote sommen contant geld rond te lopen tijdens uw vakantie en is er minder risico voor verlies of diefstal.

Soms kan het voorkomen dat de winkelier kosten voor betalen met pin in rekening wil brengen als u een klein bedrag met pin wilt betalen.

Wel kunnen er extra kosten verbonden zijn aan het gebruik van een betaalpas buiten Nederland en is een geldautomaat zoeken soms lastig, afhankelijk van uw bestemming.

Kosten geld pinnen in het buitenland (met pinpas)

Wat kost pinnen in het buitenland?

Binnen de Eurozone

Zolang u binnen de Eurozone blijft is pinnen gratis. Bij geldopname kan de gastbank u soms kosten in rekening brengen maar hiermee moet u eerst akkoord gaan tijdens het pinnen, pinbetalingen in een winkel waar u afrekent in Euro’s zijn gratis. Kijk hier voor een overzicht van landen waar u met Euro kunt betalen.

Bij pinnen in Zwitserland kunt u vaak kiezen of u in Zwitserse Franken of Euro’s wilt betalen. Meestal kunt u het beste voor de lokale valuta kiezen omdat uw eigen bank doorgaans een betere wisselkoers hanteert dan de pinautomaat van de buitenlandse bank.

Buiten de Eurozone

Bij pinnen buiten Europa (of eigenlijk buiten de Eurozone) brengt uw bank u extra kosten in rekening. Bij pinbetalingen is dit meestal rond de 1%, bij geldopname is dit meestal een bedrag rond de 2 Euro + 1% van het totaal.

In het overzicht hieronder ziet u de belangrijkste kosten per bank.

Bank  Geld opnemen in het buitenland (per opname)
Pin betalingen in het buitenland (per transactie)
Meer info
ABN AMRO € 2,25 + 1,2% koersopslag € 0,15 + 1,2% koersopslag Link
ASN Bank € 4,00 € 0,30 euro Link
ING € 2,25 +  1,2% koersopslag 1,1% koersopslag Link
Knab 0,5% koersopslag 0,5% koersopslag Link
Rabobank Rabo DirectPakket: € 3,50 + 1,2% koersopslag
Rabo BasisPakket: € 3,50 + 1,2% koersopslag
Rabo TotaalPakket en RiantPakket: 1,2% koersopslag
Rabo JongerenRekening € 2,00 + 1,2% koersopslag
Rabo StudentenPakket: € 3,50 + 1,2% koersopslag
1,2% koersopslag Link
Regiobank € 4,00 € 0,30 Link
SNS Bank € 4,00 € 0,30 Link
Triodos Bank € 2,25 + 1% koersopslag 1% koersopslag Link
Tabel voor het laatst bijgewerkt op 1-2-2021. Check altijd de site van uw bank voor het meest actuele tarief.

Betalen in het buitenland? Kies voor de lokale valuta

Als u een PIN betaling doet in een land met een andere valuta dan de Euro vraagt de betaalautomaat vaak of u het bedrag in de lokale valuta of in Euro van uw bankrekening wilt afschrijven. Of als u geld wilt opnemen bij een geldautomaat wordt er gevraagd om te kiezen uit “withdrawal with conversion” (u krijgt een bedrag in Euro te zien) of “withdrawal without conversion” (een bedrag in de lokale munt).

Dit lijkt misschien een handige service omdat u het bedrag in Euro waarschijnlijk beter kunt inschatten dan het bedrag in een lokale munteenheid, maar u bent duurder uit als u voor het bedrag in Euro kiest.

Deze omrekenservice heet Dynamic Currency Conversion (DCC). Als u het bedrag laat omrekenen door deze dienst dan krijgt u een ongunstige wisselkoers want de aanbieder van deze dienst pakt een marge bovenop de interbancaire wisselkoers. En ook de eigenaar van de pinautomaat pikt een graantje mee.

Kiezen tussen geld opnemen of betalen in Euro of de lokale valuta? Kies voor de plaatselijke munteenheid, dit is goedkoper – bron.

Geldautomaat zoeken

Als u tijdens een stedentrip op zoek moet naar contant geld is een geldautomaat zoeken meestal niet zo’n probleem. Bevindt u zich in een afgelegen gebied dan moet u misschien iets meer uw best doen om een geldautomaat te vinden.

Cirrus logo
Ook bij pinautomaten met het Cirrus logo kunt u met uw Nederlandse betaalpas terecht.

U kunt in het buitenland met uw Nederlandse betaalpas terecht bij pinautomaten die het Maestro of het Cirrus logo voeren. Op de site van MasterCard vindt u een overzicht van alle pinautomaten wereldwijd. Met de optie “International Maestro Accepted” kunt u de dichtstbijzijnde geldautomaat zoeken waarbij u met uw Nederlandse betaalpas terecht kunt. Dit is een handig hulpmiddel om voor uw vertrek te controleren of u op uw bestemming gebruik kunt maken van uw pinpas.

Betalen kunt u in winkels die voorzien zijn van betaalautomaten met het Maestro logo.

Als u bankpas geschikt is voor contactloos betalen dan kunt u dit ook gebruiken bij een buitenlandse pinautomaat die deze methode ondersteunt.

Heeft uw pas een V Pay logo dan kunt u deze gebruiken bij alle locaties waar een betaalautomaat staat die EMV chiptechnologie ondersteunt. Dit is in principe elke moderne betaalautomaat.

Op de site van VISA kunt u alle V Pay ondersteunde pinautomaten vinden: VISA ATM locator.

Pinnen met creditcard

Een (prepaid) creditcard is een handige backup om als tweede betaalmiddel mee te nemen op reis.

Een creditcard biedt een aantal extra functies die een reguliere betaalpas niet heeft. Dit kan van pas komen bij het boeken van een (binnenlandse) vlucht, een hotel of als u op locatie een auto zou willen huren.

Ook kunt u in noodgevallen geld opnemen met een creditcard als uw pinpas bijvoorbeeld niet wordt geaccepteerd of zelfs geld opnemen bij een bank als er geen pinautomaat aanwezig is.

Als bezoeker van deze site bent u waarschijnlijk niet in het bezit van een creditcard, maar u kunt overwegen om voor uw reis een prepaid creditcard aan te schaffen. Kijk hier voor meer uitleg over prepaid creditcards.

Pinnen met creditcard is in de meeste gevallen wel duurder dan met uw bankpas. Voordeel is dat aankopen bij de meeste creditcards automatisch verzekerd zijn tegen defect, verlies of diefstal.

Contant geld meenemen

Ondanks de wereldwijde beschikbaarheid van ‘plastic geld’ is een beetje contant geld meenemen op vakantie toch nog steeds verstandig om te doen.

Cash geld kan door iedereen geaccepteerd worden, dus mocht u ergens midden in de nacht stranden dan kunt u in ieder geval een taxi regelen om u naar een hotel te brengen of wat te eten kopen op het moment dat de stroom is uitgevallen.

Geld wisselen

Geld wisselen voordat u op reis gaat buiten Europa is vaak niet nodig omdat het makkelijker is om bij aankomst op het vliegveld een stapeltje briefjes van de lokale munteenheid te pinnen. Contante Euro’s die u vanuit Nederland meeneemt als noodvoorraad nemen meestal minder plaats in dan het lokale geld. Indien nodig kunt u ze ter plekke wisselen, zowel in officiële kantoren of  als in het officieuze circuit. Net als Dollars worden Euro’s op veel plaatsen graag geaccepteerd.

In Zwitserland kunt u in veel tankstations en supermarkten ook met Euro’s terecht. U krijgt uw wisselgeld dan wel in Franken. Bij langer verblijf is het verstandiger om met Franken te betalen omdat u niet per se de beste wisselkoers krijgt als u met Euro’s betaalt.

Als u liever toch van tevoren buitenlandse valuta in huis wilt halen om mee te nemen dan kunt u die bijvoorbeeld online bestellen bij GWK Travelex. Online betaalt u geen provisie en u kunt zelf bepalen waar u de valuta af wilt halen.

Travelers cheques

Traverlers cheques worden tegenwoordig bijna niet meer gebruikt.

Wilt u per se gebruik maken van travelers cheques dan kunt u nog terecht bij American Express. Travelers cheques inwisselen terwijl u op reis bent is de minst makkelijke oplossing van bovenstaande opties om aan geld te komen terwijl u op reis bent.

Gerelateerde artikelen