Pinnen in Zwitserland

Pinnen in Zwitserland is geen probleem met uw Nederlandse pinpas. Of u nu Zwitserse Franken wilt opnemen bij een pinautomaat of betalen in een winkel, u zult qua acceptatiegraad weinig verschil merken met pinnen binnen Nederland. Vrijwel overal kunt u met pin betalen.

In de meeste gevallen kunt u zelfs kiezen of u de transactie in Zwitserse Frank of in Euro wilt betalen. (Wat de beste keuze is leest u verderop in dit artikel.)

Afrekenen via PIN

In Zwitserland kunt u vrijwel overal betalen met uw betaalpas met het Maestro of VPay logo. Of u nu wilt afrekenen in winkels, bij kaartautomaten voor het openbaar vervoer, kabelbanen of restaurants, pinnen met uw pinpas is vrijwel nooit een probleem.

Wel zijn er twee dingen waar u op moet letten: de kosten die uw bank in rekening brengt en de koersconversie tussen Zwitserse Franken en Euro’s:

Kosten

Voor betalen in het buitenland brengen de meeste banken kosten in rekening. Hoeveel dit is verschilt per bank.

Bank Pin betalingen in Zwitserland (per transactie)
Meer info
ABN AMRO € 0,15 + 1,2% koersopslag Link
ASN Bank € 0,30 euro Link
ING 1,1% koersopslag Link
Knab 0,5% koersopslag Link
Rabobank 1,2% koersopslag Link
Regiobank € 0,30 Link
SNS Bank € 0,30 Link
Triodos Bank 1% koersopslag Link

Pinnen in Zwitserse Frank (CHF) of in EUR?

Als u ergens in Zwitserland wilt betalen met uw pinpas, zal de pinautomaat waarschijnlijk vragen of u het bedrag in Zwitserse Frank (CHF) of in Euro wilt afrekenen.

Dit heet Dynamic Currency Conversion. Deze service heeft als doel het omrekenen makkelijker te maken: in plaats van een bedrag te betalen in een valuta die u niet gewend bent krijgt u een bedrag in een vertrouwde valuta te zien, zodat u makkelijker kunt inschatten of het veel of weinig is.

Uiteraard betaalt u hier wel voor.

Het is het goedkoopst om te kiezen voor pinnen in Zwitserse Frank. Het bedrag wordt dan door uw eigen bank omgerekend naar Euro’s voordat het van uw rekening wordt afgeschreven. Meestal gebruikt uw eigen bank de beste wisselkoers.

Contant geld opnemen

Cash is king in Zwitserland: hoewel u vrijwel overal kunt betalen met uw bankpas rekenen de Zwitsers zelf nog graag met contant geld af.

Zelf Zwitserse Frank opnemen is geen probleem, er zijn voldoende geldautomaten (Bancomat) te vinden en uw Nederlandse pinpas is er van harte welkom. In veel gevallen schakelt de geldautomaat zelfs naar Nederlandstalige instructies op het scherm.

U vindt geldautomaten voornamelijk bij banken en postkantoren.

Hoe werkt het?

Zwitserse Frank pinnen bij een geldautomaat gaat hetzelfde als in Nederland.

Het enige verschil is dat u tijdens het pinnen wordt gevraagd of u het bedrag dat u opneemt in Zwitserse Frank of in Euro van uw bankrekening wilt afschrijven.

In de meeste gevallen is het goedkoper om te kiezen voor Zwitserse Frank, de koersconversie wordt dan gedaan door uw eigen bank.

Kiest u voor afschrijven in Euro, dan wordt het omrekenen gedaan door de eigenaar van de geldautomaat en deze brengt hier doorgaans een toeslag voor in rekening.

Kosten

Er zijn kosten verbonden aan contant geld pinnen in Zwitserland. Hoeveel dit is hangt zowel van uw bank af als van de geldautomaat waar u het geld opneemt.

Als een geldautomaat kosten in rekening brengt dan zal dit voordat u overgaat tot pinnen kenbaar gemaakt worden op het scherm. Geldautomaten van banken in Zwitserland brengen doorgaans geen extra kosten in rekening.

Uw eigen bank doet dit hoogstwaarschijnlijk wel, hoeveel dit is leest u op de website van uw bank.

Hieronder ziet u de kosten die de grootste Nederlandse banken in rekening brengen. Kijk altijd op de website van uw eigen bank voor het meest actuele overzicht.

Bank Geld opnemen in het buitenland (per opname)
ABN AMRO € 2,25 + 1,2% koersopslag
ASN Bank € 4,00
ING € 2,25 + 1,2% koersopslag
Knab 0,5% koersopslag
Rabobank Rabo DirectPakket: € 3,50 + 1,2% koersopslag
Rabo BasisPakket: € 3,50 + 1,2% koersopslag
Rabo TotaalPakket en RiantPakket: 1,2% koersopslag
Rabo JongerenRekening € 2,00 + 1,2% koersopslag
Rabo StudentenPakket: € 3,50 + 1,2% koersopslag
Regiobank € 4,00
SNS Bank € 4,00
Triodos Bank € 2,25 + 1% koersopslag

Euro’s opnemen

Bij sommige pinautomaten in Zwitserland kunt u naast de Zwitserse Frank ook Euro’s pinnen. Handig voor als u weer vertrekt uit Zwitserland en alvast wat Euro biljetten nodig heeft. Hoewel net over de grens pinnen goedkoper is omdat u dan geen rekening hoeft te houden met de wisselkoers en er geen extra kosten in rekening worden gebracht.

Betalen met contante Euro’s

Hoewel de Euro niet de officiële munteenheid is in Zwitserland, worden ze op veel plekken wel geaccepteerd als betaalmiddel.

Hoewel dit in sommige gevallen handig kan zijn is het niet de meest gunstige manier van betalen:

U krijgt meestal niet de beste wisselkoers en u krijgt uw wisselgeld in Zwitserse Frank. Bent u alleen op doorreis in Zwitserland, dan kunt u dus beter met uw pinpas betalen.

Gerelateerd: