Geld overmaken naar het buitenland

Geld overmaken naar het buitenland kan op diverse manieren. De meest gangbare mogelijkheden kunnen grofweg worden opgesplitst in drie categorieën:

  • Bank overschrijving (SEPA / Bank Transfer)
  • Overmaken naar het buitenland via een gespecialiseerd bedrijf (money transfer)
  • Overschrijving via een Internet service

Welke categorie voor u het meest geschikt is hangt af van uw situatie.

Binnen Europa is de bankoverschrijving meestal de handigste oplossing, met de invoering van het IBAN nummer is dit proces nog verder gestroomlijnd.

Wilt u geld overmaken naar een exotischer bestemming of bijvoorbeeld naar iemand die op vakantie is in het buitenland en snel geld nodig heeft, dan is het gebruik van een gespecialiseerd bedrijf veelal de meest geschikte oplossing. Hiermee kunt u binnen enkele minuten contant geld overmaken. Ook als de ontvanger niet beschikt over een bankrekening.

Als het niet noodzakelijk is dat de ontvanger contant geld ontvangt en wel toegang heeft tot Internet dan kan geld overmaken naar het buitenland via een Internet service ook een heel handige oplossing zijn.

Geld overmaken naar het buitenland via de bank

Binnen Europa

Geld overmaken naar buitenland Als de ontvanger beschikt over een bankrekening dan kunt u eenvoudig geld overmaken naar het buitenland via bijvoorbeeld Internetbankieren. Binnen de Eurozone heeft u voldoende aan het IBAN van de ontvanger.

In dit geval gaat het overmaken in principe op dezelfde wijze als wanneer u binnen Nederland geld naar iemand overmaakt. Het enige verschil is dat u binnen uw Internetbankier-omgeving bij de meeste banken moet kiezen voor ‘buitenlandse betaling’.

Ook kan het zijn dat u de optie om geld over te maken naar het buitenland eerst moet aanzetten. Tegenwoordig staat dit vaak standaard uit als extra beveiligingsmaatregel.

Bij gebruik van IBAN worden de transactiekosten gedeeld door beide banken en kost het u niets. Het geld staat doorgaans binnen 1 of 2 werkdagen op de bankrekening van de ontvanger.

Buiten Europa

U kunt ook via een bank transfer geld overmaken naar een rekening buiten Europa. Hiervoor heeft u het rekeningnummer van de ontvanger nodig en de BIC (Bank Identifier Code) van de bank waar de rekening loopt.

Met deze gegevens kunt u via Internet bankieren geld overmaken naar de hele wereld. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Bij het overmaken kunt u aangeven of deze kosten gedeeld moeten worden met de ontvanger of dat de kosten voor uw rekening zijn. De kosten verschillen per bank, kijk op de site van uw bank voor de actuele tarieven:

Geld overmaken naar het buitenland via een geldkantoor

In sommige gevallen is geld overmaken via de bank niet de beste oplossing. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de ontvanger direct geld nodig heeft, of geen toegang heeft tot een bankrekening. Denk bijvoorbeeld aan uw familielid dat op vakantie is in een ver buitenland. In zo’n geval kan een money transfer dienst zoals Wise, Western Union of MoneyGram de oplossing zijn.

Dit zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het overmaken van geld naar het buitenland. Deze bedrijven beschikken over een breed netwerk van vestigingen wereldwijd en kunnen veelal binnen enkele minuten uw geld overmaken.

Afhankelijk van het bedrag en de bestemming waarnaar u geld wilt overmaken kan dit ook een goedkopere oplossing zijn dan overboeken via de bank.

Het werkt als volgt:

  • U brengt contant geld naar een vestiging bij u in de buurt / U betaalt op de site van het wisselkantoor met iDEAL
  • U geeft bestemming, naam van de ontvanger en een wachtwoord op.
  • U ontvangt een transactienummer
  • Dit nummer geeft u door aan degene aan wie u geld stuurt.
  • De ontvanger gaat met transactienummer en wachtwoord naar de vestiging bij hem in de buurt en krijgt daar het overgemaakte bedrag in contanten uitbetaald.

Geld overmaken naar het buitenland via een Internet service

Naast de bovengenoemde opties kan geld overmaken naar het buitenland via een Internet service zoals PayPal, Wise of een cryptocurrency zoals Bitcoin of Ethereum ook een optie zijn.

De voordelen hiervan zijn dat het overboeken snel gaat en de transactiekosten laag zijn. Afhankelijk van de methode die u gebruikt moeten zowel verzender als ontvanger gebruik maken van de dienst. Bij PayPal kunt u geld versturen naar een e-mailadres. De ontvanger krijgt hiervan melding en kan in zijn PayPal account inloggen om met het geld betalingen te verrichten of het naar zijn of haar bankrekening door te sturen.

Wise is een slimme betaaldienst die buitenlandse transacties tegen elkaar uitruilt waardoor er feitelijk alleen binnenlandse transacties nodig zijn. Wise kunt u gebruiken om vanaf uw bankrekening geld over te maken naar een buitenlandse bankrekening. De ontvanger hoeft geen gebruik te maken van Wise. Voordeel van geld overmaken naar het buitenland via Wise is dat de kosten lager zijn dan bij een traditionele overboeking via de bank.

Betaalt u vaak in het buitenland, dan kunt u altijd via Wise betalen met de Wise Card.

Geld overmaken naar het buitenland met een (prepaid) creditcard

Als de ontvanger beschikt over een (prepaid) creditcard en deze bij zich heeft in het buitenland, dan kunt u in sommige gevallen ook geld storten op deze kaart. Zo beschikt de ontvanger snel over geld op een veel geaccepteerd betaalmiddel. In sommige gevallen is het niet mogelijk dat u geld stort vanaf een bankrekeningnummer dat niet gekoppeld is aan de kaart. Neem voordat u stort voor de zekerheid even contact op met de helpdesk van de creditcard maatschappij.

Lees het artikel geld overmaken naar een creditcard voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen