Pinnen in België

Voor de meeste Nederlanders is pinnen de standaard als het gaat om betalingen doen, het zal menigeen dan ook verbazen dat pinnen in België niet in alle gevallen dezelfde vanzelfsprekendheid geniet.

Hieronder leest u alles wat u moet weten over betalen of geld opnemen met pinpas in België.

Kan je pinnen in België met een Nederlandse pinpas?

Het korte antwoord is: ja. In principe wordt een Nederlandse pinpas overal in België als betaalmiddel geaccepteerd.

Het iets langere antwoord is: Ja, maar het wordt niet overal gewaardeerd. Vooral veel kleine winkels of andere zaken staan niet te springen als u wilt betalen met pin.

In sommige gevallen wordt er een klein bedrag extra in rekening gebracht als u met uw bankpas wilt betalen, in andere gevallen wordt het simpelweg geweigerd.

Als reden wordt vaak aangevoerd dat het langzaam of duur is, maar mogelijk dat de traceerbaarheid van elektronisch betalen in sommige gevallen ook een rol speelt.

Wel wordt elektronische betalen de laatste tijd steeds meer gemeengoed (1).

Contant geld

Moraal van het verhaal? Zorg dat u naast uw pinpas ook altijd voldoende contant geld op zak heeft als u onderweg bent in België. Zo komt u niet voor vervelende verrassingen te staan als u wilt afrekenen.

Geld opnemen bij geldautomaten

Geld opnemen van uw bankrekening met uw bankpas bij een geldautomaat is geen probleem.

Er zijn voldoende banken met geldautomaten aanwezig en uw Nederlandse kaart wordt geaccepteerd.

Als u op zoek bent naar de dichtstbijzijnde geldautomaat kunt u deze link gebruiken: https://www.mastercard.us/en-us/personal/get-support/find-nearest-atm.html

Let op: Geld pinnen binnen de Eurozone is in principe gratis, als u Euro biljetten pint zal uw bank hiervoor geen kosten in rekening brengen. Wel kan de uitbater van de geldautomaat een toeslag rekenen. Dit is vooral vaak het geval bij geldautomaten die bijvoorbeeld in een winkel zijn gestationeerd.

Als er kosten in rekening worden gebracht moet de geldautomaat dit laten weten op het scherm voordat u de transactie afrondt. Let hier dus op als u dit wilt voorkomen.

Pinnen is Bancontact

Het woord pinnen is in België niet gangbaar en zou tot verwarring kunnen leiden.

Als u ergens wilt vragen of u met pin kunt betalen dan kunt u het beste de vraag stellen of u met uw bank kaart of met Bancontact kunt betalen.

Bancontact.com/nl is min of meer wat voor ons Pin.nl is.

Gerelateerd: