Met Samsung Pay kunt u met uw telefoon betalen zonder contant geld of kaarten bij de hand te hebben. Dit werkt via de NFC chip op uw telefoon bij pinautomaten die contactloos betalen accepteren.
Inhoud
Samsung Pay Nederland
Dit is de huidige status van deze digitale portemonnee voor Samsung smartphones en wearables hier ten lande:
Is Samsung Pay beschikbaar in Nederland?
Nee. Samsung Pay is nog niet beschikbaar in Nederland. Er zijn momenteel geen Nederlandse banken die onderteuning aanbieden.
Ook is de app niet beschikbaar in Google Play of de Galaxy Store voor Nederlandse gebruikers.
Kan je Samsung Pay gebruiken in Nederland?
Ja. Als u Samsung Pay op uw telefoon heeft staan en deze is gekoppeld aan een betaalpas, dan kunt u hiermee mobiel betalen.
In de praktijk zal dit dus alleen voorkomen bij mensen die een buitenlandse bankrekening hebben gekoppeld.
Wat is Samsung Pay?
Samsung Pay is het antwoord van Samsung op Google Pay en Apple Pay. Het is een app voor uw mobiel of smart watch waarmee het mogelijk wordt om met uw telefoon te betalen in winkels zonder dat u uw bankpas of creditcard bij de hand hoeft te hebben.
Ook als u een Samsung Smart watch heeft kunt u deze met de wallet gebruiken voor contactloze betalingen.
Hoe werkt Samsung Pay?
In de Samsung Pay app koppelt u uw creditcard of pinpas. Alle creditcards worden ondersteund, voor het koppelen van een pinpas bent u afhankelijk van de ondersteuning door uw bank. (Zoals gezegd zijn er op dit moment geen Nederlandse banken die ondersteuning bieden.)
Nadat u een betaalmiddel toegevoegd heeft, bent u klaar om te betalen via contactloze betalingen met uw smartphone.
Contactloze betalingen
U kunt via een ondersteunde telefoon of slim horloge contactloos betalen bij pinautomaten:
- Open de Samsung Pay app.
- Hou de telefoon of smart watch tegen de pinautomaat (net zoals u ook zou doen met uw pinspas).
- Kleine bedragen kunnen zonder pincode worden voldaan, bij grotere bedragen kan het zijn dat u uw pincode op de pinautomaat moet intoetsen.
Technische achtergrond: NFC / MST
Samsung Pay maakt gebruik van twee technologieën die het mogelijk maken om bij vrijwel elke pinautomaat te betalen. De eerste is near-field communication (NFC (1)) voor zogenaamde tap-to-pay-transacties bij contactloze pinautomaten.
De tweede is magnetische beveiligde transmissie (MST (2)) voor oudere terminals waar u normaal gesproken een kaart door de sleuf aan de zijkant zou vegen. De telefoon zendt een magnetisch signaal uit om de magneetstrip op de achterkant van een creditcard of pinpas te simuleren wanneer u de telefoon tegen een van deze lezers houdt.
MST wordt in de nieuwere Samsung modellen niet meer ingebouwd omdat vrijwel alle betaalautomaten inmiddels met NFC werken.
Hoe download je Samsung Pay?
U kunt Samsung Pay downloaden via de Google Play Store (indien beschikbaar in uw land). Als u de app de eerste keer opent krijgt u instructies om uw betaalkaart(en) te koppelen.
Wanneer komt Samsung Pay naar Nederland?
Op dit moment is het nog niet bekend of en wanneer Samsung Pay naar Nederland komt.
Waar is Samsung Pay beschikbaar?
Op het moment van schrijven kunnen gebruikers uit 27 landen over de hele wereld deze dienst gebruiken:
Australië, Brazilië, Canada, China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Hong Kong, India, Indonesië, Italië, Kazachstan, Maleisië, Mexico, Puerto Rico, Rusland, Singapore, Spanje, Taiwan, Thailand, de Verenigde Arabische Emiraten, de Verenigde Staten, Vietnam, Wit-Rusland, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Zweden en Zwitserland.
Hoe veilig is het?
Samsung Pay slaat de rekening- of creditcardnummers van kaarten niet op het toestel op, maar gebruikt in plaats daarvan een token voor de transacties.
Bij elke aankoop stuurt de telefoon twee gegevens naar de betaalterminal: het eerste is een token van 16 cijfers dat het creditcard- of bankpasnummer vertegenwoordigt, terwijl het tweede een eenmalige code -of cryptogram- is dat wordt gegenereerd door de coderingssleutel van de telefoon.
Betalen met Samsung Pay is dus heel veilig:
- Uw betaalgegevens staan niet letterlijk op uw apparaat.
- Mocht u uw telefoon verliezen dan is er nog geen man overboord: om betalingen te doen is nog steeds uw vingerafdruk of een pincode nodig.
- Daarnaast bent u ook nog beschermd door de diefstal- en fraudebeveiliging van uw bank of creditcardmaatschappij.
- Ook kunt u inloggen op uw Samsung account vanaf een ander apparaat en Pay deactiveren.
Welke Samsung apparaten worden ondersteund?
Welke apparaten van de Zuid-Koreaanse techgigant geschikt zijn voor mobiel betalen met de betaalapp verschilt per regio.
In ieder geval geschikt zijn de smartphones uit het duurdere segment:
- Galaxy S (Vanaf de S6)
- Galaxy Note (Vanaf de Note 5)
- Galaxy Z
Daarnaast worden ook verschillende modellen uit de Galaxy A en Galaxy J series ondersteund.
Bij de wearables gaat het om de:
- Gear S2, S3 en Sport
- Galaxy Watch
Bekijk hier de volledige lijst.
Heb je een (mobiele) internet verbinding nodig om te betalen?
Nee, er is geen internetverbinding nodig voor mobiel betalen via de Samsung betaal app. Wel kunt u maximaal 10x betalen zonder internet verbinding. Hierna moet uw Android smartphone eerst verbinding maken met het internet voordat er een nieuwe transactie kan worden gedaan.
Alternatieven: Google Pay en Apple Pay
Google Pay en Apple Pay bieden dezelfde functionaliteit als Samsung Pay en worden nu al wel door Nederlandse banken ondersteund.
Als u Apple Pay gebruikt kunt u uw betaalpas van o.a. ABN Amro, Bunq, ING, Monese, N26, Openbank, Rabobank en Revolut koppelen. (3)
Mensen met Android smartphones hebben met Google Pay nog wat minder keuze. Hoewel invoering onderwerp van discussie is bij de meeste banken ondersteunen alleen Bunq, N26 en Revolut mobiele betalingen via het betaalsysteem van Google.