Hoe werkt iDEAL? Een snelle uitleg voor gebruikers

iDEAL is een populair online betaalsysteem in Nederland waarmee u vertrouwd, veilig en gemakkelijk online betalingen kunt uitvoeren. Het is een directe online overboeking van uw bankrekening naar de bankrekening van een ondernemer, zonder tussenkomst van andere partijen. Gebruikers van bijna alle Nederlandse banken kunnen met iDEAL betalen, waaronder ABN Amro, ASN Bank, Bunq, ING, Knab, Rabobank, RegioBank, SNS, Triodos Bank en Van Lanschot.

Wanneer u met iDEAL wilt betalen, kiest u in een webwinkel voor deze betaalmethode en selecteert u de bank waar uw betaalrekening loopt. Vervolgens wordt u automatisch doorgestuurd naar de internetbankieromgeving van uw eigen bank, waar u inlogt op de voor u bekende manier. Het bedrag dat u dient over te maken, staat al ingevuld en u hoeft alleen nog maar de betaling te bevestigen.

iDEAL is niet alleen eenvoudig te gebruiken, maar ook veilig. Het systeem maakt gebruik van de beveiligingsmaatregelen van uw eigen bank, waardoor u beschermd bent tegen fraude en misbruik. Bovendien hoeft u geen persoonlijke gegevens te delen met de webwinkel, wat uw privacy waarborgt.

Hoe Werkt iDEAL?

Basisprincipes

iDEAL is een vertrouwd, veilig en gemakkelijk online betaalsysteem waarmee u directe overboekingen kunt doen van uw bankrekening naar die van een ondernemer of webwinkel via de internetbankieromgeving van uw eigen bank [1]. Dit systeem is ontworpen om online betalingen snel en gemakkelijk te maken en is beschikbaar voor klanten van vrijwel alle Nederlandse banken [2].

Stappen in het Betaalproces

 1. Kies iDEAL als betaalmethode bij de webwinkel.
 2. Selecteer de bank waar uw betaalrekening wordt aangehouden.
 3. U wordt automatisch doorverwezen naar de internetbankieromgeving van uw bank.
 4. Log in op de manier die u gebruikelijk gebruikt voor internetbankieren (bijvoorbeeld met uw inloggegevens of via de mobiel bankieren-app).
 5. U ziet dan een vooraf ingevuld betalingsformulier met de gegevens van uw betaling, zoals het bedrag en de ontvanger.
 6. Controleer de gegevens en bevestig de betaling.
 7. Na de succesvolle betaling ontvangt u een bevestiging van uw bank en wordt u teruggeleid naar de webwinkel.

In sommige gevallen kan de webwinkel u ook vragen om de betaling te voltooien via een QR-code. In dat geval moet u de QR-code scannen met uw mobiele bankieren-app, de betalingsgegevens controleren en de betaling bevestigen.

Na het voltooien van een iDEAL-betaling kunt u de transactiegegevens terugvinden in het rekeningoverzicht van uw internetbankieromgeving [3]. Dit maakt het eenvoudig om uw betalingen bij te houden en eventueel te controleren op onjuistheden.

Let op: het is belangrijk om zorgvuldig met uw inloggegevens en betaalbevestigingen om te gaan, om de veiligheid van uw online transacties te waarborgen.

Banken Die iDEAL Ondersteunen

De volgende banken bieden ondersteuning voor iDEAL:

 • ING: Als ING-klant kunt u gemakkelijk gebruik maken van iDEAL in de internetbankieromgeving of de mobiel bankieren app.
 • Rabobank: Rabobank-klanten kunnen vertrouwd en veilig betalen met iDEAL via hun eigen bankieromgeving.
 • ABN Amro: Ook bij ABN Amro heeft u toegang tot iDEAL voor eenvoudige online betalingen.
 • ASN Bank: Als klant van de ASN Bank kunt u iDEAL gebruiken tijdens het afrekenen van online aankopen.
 • Bunq: Deze innovatieve bank biedt tevens ondersteuning voor iDEAL-betalingen via hun app of website.
 • Knab: Klanten van Knab kunnen vertrouwd betalen met iDEAL in hun persoonlijke bankieromgeving.
 • RegioBank: Met een RegioBank-rekening kunt u probleemloos iDEAL-betalingen doen.
 • SNS: SNS-klanten hebben toegang tot iDEAL voor veilige en snelle online betalingen.
 • Triodos Bank: Deze duurzame bank ondersteunt iDEAL, zodat u bij elke aankoop gemakkelijk kunt betalen.
 • Van Lanschot: Als Van Lanschot-klant kunt u ook gebruikmaken van iDEAL voor uw online betalingen.

Veiligheid en iDEAL

Beveiligingsmaatregelen

iDEAL is een veilige en betrouwbare betaalmethode gebaseerd op mobiel bankieren en internetbankieren. Het hanteert dezelfde beveiligingstechnieken als deze bankieromgevingen, wat betekent dat het net zo veilig is als internet- en mobiel bankieren [4].

Enkele beveiligingsmaatregelen waarmee iDEAL de veiligheid van uw betalingen waarborgt, zijn:

 • Het gebruik van geavanceerde encryptietechnologieën om uw bankgegevens tijdens de transactie te beschermen.
 • Het feit dat u uw betaling direct via de beveiligde omgeving van uw eigen bank uitvoert.
 • Voortdurend werken aan verbetering en onderhoud van veiligheidsmaatregelen door banken.

Wat Te Doen Bij Oplichterij

Hoewel iDEAL over het algemeen een veilige betaalmethode is, kunnen er gevallen van oplichterij voorkomen. Om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van oplichting, is het belangrijk om altijd alert te zijn en de volgende tips in acht te nemen:

 1. Controleer altijd de betrouwbaarheid van de webshop of verkoper voordat u met iDEAL betaalt.
 2. Let op eventuele fouten of onregelmatigheden in de website-URL tijdens het betaalproces.
 3. Zorg ervoor dat de verbinding beveiligd is door te zoeken naar een hangslotpictogram in de adresbalk van uw browser.

Mocht u toch het slachtoffer zijn geworden van oplichterij, onderneem dan de volgende stappen:

 • Meld de fraude bij uw bank, zodat zij u verder kunnen adviseren over de te ondernemen stappen.
 • Doe aangifte bij de politie.
 • Meld het incident bij de Fraudehelpdesk.

Door deze stappen te volgen, kunt u bijdragen aan de bestrijding van oplichting en uw kans op financieel verlies verminderen.

iDEAL op Mobiele Apparaten

Als u iDEAL wilt gebruiken op mobiele apparaten zoals smartphones en tablets, is het proces eenvoudig en gebruiksvriendelijk.

iDEAL op smartphone of tablet: iDEAL werkt naadloos op mobiele apparaten. Veel banken, zoals Rabobank, bieden de mogelijkheid om met iDEAL te betalen via hun mobiel bankieren apps. Dit stelt u in staat om snel en gemakkelijk te betalen met behulp van uw smartphone of tablet.

 1. Kies in de webshop bij de betaalopties voor iDEAL.
 2. Selecteer vervolgens uw bank.
 3. U wordt nu doorgestuurd naar een beveiligde betaalomgeving van uw bank.
 4. Log in bij uw bank door de QR-code te scannen met de app van uw bank of door uw inloggegevens in te vullen.
 5. Bevestig de betaling in de app en voltooi uw bestelling.

iDEAL QR-codes: Sommige banken, zoals Rabobank, bieden de mogelijkheid om iDEAL-QR-codes te scannen. Hiermee kunt u betalingen uitvoeren door simpelweg de QR-code op uw computerscherm te scannen met de app van uw bank en vervolgens uw betaling te bevestigen.

Veiligheid op mobiele apparaten: Betalen met iDEAL op mobiele apparaten is net zo veilig als op een desktopcomputer. Uw bank zorgt ervoor dat de mobiele betaalomgeving beveiligd is via SSL-certificaten en andere beveiligingsmaatregelen. Zorg er wel voor dat u altijd de officiële app van uw bank gebruikt en dat uw app up-to-date is om te profiteren van de nieuwste beveiligingsfuncties.

Door gebruik te maken van iDEAL op uw smartphone of tablet, profiteert u van snelle, eenvoudige en veilige betalingen, ongeacht waar u bent.

De Voordelen en Nadelen van iDEAL

Voordelen

iDEAL biedt u verschillende voordelen als het gaat om online betalingen. Allereerst is het een snel en gemakkelijk betaalmiddel, omdat alle betaalgegevens voor u worden ingevuld en u zich niet hoeft te registreren om er gebruik van te kunnen maken. Daarnaast is het een veilig betaalmiddel, zolang u de regels voor veilig bankieren volgt.

Een ander voordeel van iDEAL is dat het geen extra kosten met zich meebrengt voor de consument. Bovendien kunt u eenvoudig betalen via uw tablet of smartphone met mobiel iDEAL en is de betaling direct zichtbaar in uw rekeningoverzicht.

Nadelen

Hoewel iDEAL veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen. Een nadeel is dat nog niet elke bank in Nederland zich heeft aangesloten bij het concept iDEAL. Hierdoor kunt u dit betaalmiddel alleen gebruiken als u klant bent bij een van de deelnemende banken.

Een ander nadeel is het ontbreken van een terugboekoptie. In tegenstelling tot bijvoorbeeld creditcards, biedt iDEAL geen mogelijkheid tot het terugboeken van een betaling. Dit betekent dat als er een fout is gemaakt of als er een geschil is met de verkoper, u mogelijk niet in aanmerking komt voor een terugbetaling.

Tot slot kunnen technische storingen soms voor vertragingen zorgen bij het uitvoeren van iDEAL-betalingen, waardoor u mogelijk langer moet wachten op de verwerking van uw betaling.

Alternatieve Betaalmethoden

Naast iDEAL zijn er verschillende andere online betaalmethoden die u kunt gebruiken voor uw online transacties. In dit gedeelte bespreken we de volgende drie alternatieven: PayPal, eenmalige incasso en overboeking.

PayPal

PayPal is een internationaal bekende en betrouwbare betaalmethode die gemak en flexibiliteit biedt. Met uw PayPal-account kunt u snel en eenvoudig betalingen verrichten. Om een PayPal-account aan te maken heeft u alleen een e-mailadres en een wachtwoord nodig. U kunt uw bankrekening en/of creditcard koppelen aan uw account, zodat u eenvoudig geld kunt overmaken en ontvangen.

Eenmalige incasso

Bij een eenmalige incasso geeft u de verkoper toestemming om eenmalig het verschuldigde bedrag van uw rekening af te schrijven.

Overboeking

Tot slot is het in veel gevallen ook mogelijk om zelf het bedrag over te boeken naar de rekening van de ontvanger. Hiervoor heeft u het rekeningnummer van de ontvanger nodig, en een identificatie zoals bijvoorbeeld het bestelnummer. De kans op fouten is groter bij deze manier van betalen dan wanneer u met iDEAL betaalt en de verwerking duurt ook langer.