Wat is pinsparen en bij welke banken is dit mogelijk?

Pinsparen is een vorm van automatisch sparen waarbij tijdens elke pintransactie ook een klein bedrag naar uw spaarrekening wordt overgeboekt.

Hoeveel dit is hangt van uw aankoopbedrag af en aan de vorm van pinsparen waarvan u gebruik maakt. Er zijn op dit moment in Nederland twee vormen van pinsparen beschikbaar: via een vast percentage of via afronden.

Pinsparen via een percentage

Bij deze vorm van pinsparen wordt elke keer dat u pint een vast percentage van het bedrag van uw betaalrekening naar uw spaarrekening overgeboekt.

U kunt zelf instellen welk percentage hiervoor gebruikt wordt.

Voorbeeld

U koopt een nieuwe broek voor €60. Tijdens het afrekenen wordt er €60 van uw betaalrekening naar de bankrekening van de winkel overgeboekt en tegelijkertijd wordt er 5% van het aankoop bedrag naar uw eigen spaarrekening overgeschreven. In dit geval dus €3.

Pinsparen via afronding

De andere vorm van pinsparen werkt via afronding. Hierbij wordt het aankoopbedrag tijdens het pinnen naar boven (tot een hele Euro) afgerond. Het verschil wordt op uw spaarrekening bijgeboekt.

Voorbeeld

U rekent €24,39 af voor uw boodschappen in de supermarkt met uw pinpas. Uw bank rond dit bedrag af naar 25 Euro. €24,39 wordt betaald aan de supermarkt en €0,61 wordt naar uw spaarrekening overgeboekt.

Zo spaart u dus vrijwel ongemerkt elke keer dat u pint.

Voordelen en nadelen van pinsparen

Voordelen:

 • Ongemerkt steeds een klein bedrag sparen
 • Werkt ook als het u zelf niet lukt om handmatig te sparen

Nadelen:

 • U heeft mogelijk minder overzicht en grip op uw saldo en bestedingsruimte.
 • Sparen wordt gekoppeld aan geld uitgeven.

Bij welke banken is pinsparen mogelijk?

In Nederland zijn momenteel vier banken actief waarbij pinsparen tot de mogelijkheden behoort:

 • ABN Amro
 • N26 Bank
 • Bunq
 • Revolut

ABN Amro

ABN Amro begon in 2012 als eerste Nederlandse bank met het aanbieden van pinsparen. De Consumentenbond was er niet van gecharmeerd:

De Consumentenbond vindt het nieuwe spaarproduct onzin en adviseert mensen dan ook om geen gebruik te maken van het pinsparen. 1)

Toch sloeg pinsparen wel aan bij de klanten van ABN Amro en wordt sparen terwijl u pint nog steeds aangeboden.

 • Pinsparen bij ABN Amro werkt met percentages.
 • U kiest zelf in uw account een percentage dat u per pintransactie wilt sparen: 1%, 5% of 10%.
 • Ook kunt u een maximum spaarbedrag instellen zodat u bij veel of grote uitgaven niet uw eigen betaalrekening plundert.
 • Daarnaast kunt u een minimum saldo instellen dat op uw betaalrekening moet staan. Komt het saldo op uw rekening onder dit bedrag dan wordt het automatisch opbouwen van spaargeld tijdelijk gestopt.

N26 Bank

N26 is een Duitse internetbank die de Nederlandse markt heeft veroverd met een gratis prepaid creditcard en gratis bankrekening.

Naast de gratis betaalproducten biedt N26 betaalde rekeningen aan met slimme extra functionaliteiten, waaronder pinsparen en spaarpotjes voor spaardoelen.

 • Pinsparen bij N26 werkt via afronding.
 • Elke keer dat u pint wordt het bedrag naar boven afgerond tot een hele Euro en naar een van uw spaardoelen overgeboekt.
Met afronding heeft u minder invloed op de hoogte van de bedragen die u spaart dan met een zelf te kiezen percentage omdat het spaarbedrag per keer dat u pint nooit meer zal zijn dan €0,99.

Bunq

Bunq is een internetbank van Nederlandse bodem. Alle bankzaken regelt u hier papierloos via de Bunq app. Ook bij Bunq zet u automatisch met iedere betaling die u doet een spaarbedrag opzij: het aankoopbedrag wordt tot de hele Euro naar boven afgerond.

Revolut

Revolut is een Britse online bank die net als N26 de concurrentie met de traditionele Nederlandse banken aangaat via het aanbieden van een gratis betaalpakket.

Ook bij Revolut is het mogelijk om pinsparen via afronding in te stellen en bij alle pinbetalingen een spaarbedrag naar uw spaarrekening over te laten maken.

Andere vormen van automatisch sparen

Naast pinsparen zijn er nog andere vormen van geautomatiseerd sparen die u bij vrijwel elke bank kunt instellen.

Restsparen

Bij restsparen kiest u een vaste dag in de maand en een saldo dat u op die dag maximaal op uw betaalrekening wilt hebben staan. Alles boven dit bedrag word automatisch naar een spaarrekening overgeboekt.

Voorbeeld

U stelt in dat op elke 7e van de maand er maximaal €2000 op uw betaalrekening mag staan. De nieuwe maand is een week onderweg en op de 7e staat er nog een bedrag van €2335 op uw rekening. Ergens op die dag – meestal in de ochtend – schrijft uw bank automatisch €335 over van uw betaalrekening naar uw spaarrekening.

Periodiek sparen

Bij periodiek sparen stelt u een vast spaarbedrag in dat om de zoveel tijd -bijvoorbeeld elke maand- automatisch wordt afgeschreven van uw betaalrekening en aan uw spaarsaldo wordt toegevoegd.

Voorbeeld

U stelt in dat elke maand nadat u uw salaris heeft ontvangen er €200 euro direct wordt overgeschreven naar uw spaarrekening.