Betalen met je mobiel

Betalen met je mobiel is voor de meeste mensen nog een beetje een ver van hun bed show, toch komt betalen zonder cash of kaart dichterbij.

Er komen steeds meer diensten die het mogelijk maken om vanaf een computer of smartphone geld over te maken naar de nadere kant van de wereld of om boodschappen in de supermarkt te betalen. De VS lopen hierin voorop, dankzij de vele technologie startups die het land rijk is. Voor Nederlandse gebruikers is het in de meeste gevallen nog wat langer wachten, maar om toch alvast een idee te krijgen van wat de nabije toekomst kan brengen hier een voorproefje.

TransferWize

TransferWizeAls u wel eens geld heeft overgemaakt naar het buitenland dan zult u zich vast hebben geërgerd aan de hoge tarieven die banken rekenen voor overboekingen naar een rekening buiten Nederland. Zeker als er ook nog eens een andere valuta dan de Euro in het spel is. TransferWize (van de makers van Skype en Paypal) is hierop ingesprongen en biedt overboekingen naar het buitenland aan voor tarieven die ver onder de traditionele prijzen liggen en met een goede wisselkoers.

De truc van TransferWize is dat ze geen geld overboeken naar het buitenland, maar het op een slimme manier herverdelen. Als Peter geld overboekt naar Lee in China, en Wei stuurt vanuit China geld naar Hans in Nederland, dan heb je twee internationale overboekingen. Slimmer is het om (een deel van) het geld van Wei naar Lee te sturen en (een deel van) het geld van Peter naar Hans eventueel aangevuld met een derde of vierde of x-de transactiepaar. Zo krijgen Lee en Hans het geld op hun rekening gestort via een binnenlandse overboeking en zijn ze dus veel goedkoper uit.

TransferWize werkt dus eigenlijk als een soort volledig geautomatiseerde ruilbeurs voor internationale transacties.

TransferWize is beschikbaar voor Nederlandse gebruikers en te gebruiken vanaf computer of mobiel.

Venmo

Venmo heeft als doel betalingen tussen vrienden simpel en snel te maken. Handig voor als je bijvoorbeeld een gedeelde rekening hebt die één persoon heeft voorgeschoten. Via de Venmo app op je mobiel kan je een betaling verrichten via telefoonnummer, e-mail of Facebook.

Helaas is Venmo alleen nog maar beschikbaar binnen de VS.

Square

Binnen Nederland is Square nog niet zo bekend, maar toch zijn ze al een tijdje aan de weg aan het timmeren met hun mobiele kaartlezers waarmee je elke iPhone of iPad kunt omtoveren tot een volwaardige kassa.

Inmiddels verwerken ze tientallen miljoenen dollars aan transacties per dag en hebben ze de stap gemaakt naar kaartloos betalen. Klanten kunnen via de Square app (indien gewenst automatisch) inchecken in de winkel of het restaurant waar ze zich bevinden en vervolgens afrekenen met hun naam aan de kassa.

Coin

Een recente start-up met een hoog gadget gehalte is Coin. Een pasje dat al je andere pasjes vervangt zodat je nog maar één pasje hoeft mee te nemen. Het Coin pasje werkt samen met een smartphone: je pasjes beheren of nieuwe pasjes toevoegen gaat via de smartphone en ook wordt de Coin pas beveiligd door je smartphone via Bluetooth. Je telefoon geeft een waarschuwing als je het Coin pasje ergens vergeet.

Coin werkt met alle soorten passen met een magneetstrip, dus creditcards, cadeau kaarten etc, maar helaas nog niet met passen met een chip zoals tegenwoordig gangbaar in Nederland. Waarschijnlijk wordt dit wel toegevoegd in de toekomst.

Update: Per juni 2016 is Coin gekocht door Fitbit en hiermee is het niet meer als losstaand product te koop.

Google Wallet

Google Wallet

Google Wallet kennen de meeste Nederlanders alleen maar van de Google Play store om apps voor hun Android apparaat te kopen. Maar Google heeft grotere plannen dan dat voor Google Wallet.

Gerbuikers in de VS kunnen met Google Wallet betalen in winkels door hun telefoon bij een betaalautomaat te houden, geld sturen naar vrienden via e-mail vanuit hun Wallet account of een pasje koppelen aan hun Wallet zodat ze ermee kunnen pinnen bij geldautomaten.